NARUŠEN BIORITAM

Riječanke i Riječani, patite li od ‘proljetnog umora’? Postoji li on uopće? Evo što kažu stručnjaci!

Foto: Hrvoje Skočić/Riportal

Na ‘proljetni umor’ žale se mnogi i čini se da pogađa veliki broj ljudi

Umor, bezvoljnost, pospanost i nedostatak energije najčešći su simptomi ‘proljetnog umora’ koji, čini se, pogađa veliki broj ljudi.

Kada se ovi simptomi poklope s pomicanjem kazaljki sata, sve nam to može značajno narušiti ritam normalnog funkcioniranja tijela.

Više u VIDEOPRILOGU:

Novinarka: MIRJANA MAROHNIĆ
Snimateljica: ANA PARIS
Montažer: DORIAN CAR FLAVIANO

Jeste li se jutros probudili umorniji no inače? Pomicanje sata unatrag ili unaprijed mnogim ljudima remeti biološke funkcije organizma, pa se umor zbog ljetnog računanja vremena javlja kao najnormalnija posljedica gubitka sat vremena sna.

“Koliko god se sat vremena čini beznačajno, može jako utjecati na to kako možemo izvršavati svakodnevne zadatke – od toga da nam je onda i pažnja slabija i koncentracija lošija, možemo imati i promjene nekakvog raspoloženja u smislu veće razdražljivosti kad smo pospaniji i i umorni”, kaže Danijela Vuković Lerga, klinička psihologinja KBC-a Rijeka za Kanal Ri.

Ti se simptomi mogu ublažiti prvenstveno zdravom prehranom koja će nam vratiti energiju te kvalitetnim snom.

“8 sati sna bez obzira na to što se mijenja vrijeme je jako važno pratiti i zato su preporuke da se i tjedan dana prije nego što se krene u samu promjenu ljetnog računanja vremena pokušamo alarmom mic po mic podesiti prema novom računanju”, savjetuje klinička psihologinja KBC-a Rijeka.

Fizička aktivnost i kretanje je važno jer nam podiže raspoloženje.

“Važno je baviti se zdravim životom, družiti se, biti aktivan i raditi sve ono što nam čini život ljepšim I ugodnijim i što će nam podići razinu zadovoljstva i kvalitetu života”, dodaje Danijela Vuković Lerga.

Neki za proljetni umor nude i rješenje koje je vrlo jednostavno i dostupno svima.

“Navik’o sam radit pa nema umora… rad je rješenje protiv proljetnog umora!”, kaže jedan Riječanin.

I savjet za kraj – uz zdravu prehranu, dobar san i tjelesnu aktivnost, provodite što više vremena na suncu i svježem zraku, donosi Kanal Ri.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari