RIJEČKI UGOSTITELJI OGORČENI: “Minimalac raste za 5 posto? Uvijek imamo kozmetičke zahvate, treba nam strukturalna reforma”

 

Da sve više kvalitetnih radnika odlazi osjete i gosti

Iako je i dalje riječ o plaći koja se ne može mjeriti s onima u inozemstvu, Daria veseli svaki pomak.

“Zato što jako puno mladih i obrazovanih odlazi u strane zemlje, u inozemstvo raditi. Ovako možda malo uspiju to zaustaviti, da bar razmisle da ostanu raditi u Hrvatskoj, da ne idu van”, kaže konobar Dario Ožbolt.

A da sve više kvalitetnih radnika odlazi osjete i gosti. Ne vjeruju da se ovakvim mjerama može bilo što postići.

“Ne znam da li će uspjeti jer vani su mladi puno bolje plaćeni nego ovdje, a sigurno da je usluga jako važna, a danas vidimo da te poslove rade posve drugi ljudi koji nemaju zanimanje za konobara”, kaže Mirjana Bunić iz Rijeke.

Turizam vapi za dobrim radnicima.

“U zadnje dvije godine plaće su rasle 14. 2, 14.3 posto, a do tada negdje godišnje ako su rasle jedan, dva ili tri posto. Dakle dokaz je, ono što smo rekli. Ključ uspjeha u turizmu ipak je čovjek”, kaže  ministar turizma Gari Cappelli.

Ugostitelji su i dalje ogorčeni. Nisu uključeni u kolektivno pregovaranje. U njihovo ime to rade hotelijeri koji su, poručuju, povlašteni po pitanju PDV-a i s kojima se bore za radnike.

“Propisivanje je u našoj zemlji nacionalni hobi i stalno se nadamo da će to dovesti do nekog čudnovatog rješenja, a uvijek imamo kozmetičke zahvate, neku strukturalnu reformu i mi sad možemo propisati minimalac na 500 tisuća, neće promijenit ništa stvarno”, kaže Vedran Jakominić, predsjednik Udruge ugostitelja.

Dario je već  radio u Njemačkoj i osjetio što znači biti dobro plaćen.

“Puno više, znači bruto je oko 2000 eura vani.”

Iako je većina poslodavaca u Hrvatskoj spremna pošteno platiti, to su iznosi koje si mahom ne mogu priuštiti. I zato ni Dario nije siguran da će ga nova mjera zadržati.

Ida Balen

Više u VIDEOPRILOGU: