BORBA ZA POVEĆANJE PLAĆA

Video | Riječki vatrogasci ne prihvaćaju ponudu poslodavca; Spremni su na štrajk!

Riječki vatrogasci ne prihvaćaju ponudu poslodavca; Spremni su na štrajk!

Riječki vatrogasci ne pristaju na ponudu Grada Rijeke, odlučni su u zahtjevima za povećanjem osnovice od 12 posto, u protivnom kreću u štrajk

Jučer je istekao rok koji su dali poslodavcu, Gradu Rijeci, da se očituje o zahtjevima sindikata. Dogovor nije postignut pa su se u sindikatu Javne vatrogasne postrojbe Rijeka odlučili na pokretanje postupka mirenja

Više u VIDEOPRILOGU:

Novinarka: MIRELA HUNČEK
Snimatelj: IGOR PAULIĆ
Montažer: KRISTIJAN LAJŠIĆ

Nepovoljan materijalni status vatrogasaca Javne vatrogasne postrojbe Rijeka traje već cijelo desetljeće. Najslabije su plaćeni vatrogasci u cijeloj državi, a troškovi života sve su veći. Prije tjedan dana od poslodavca su zatražili povećanje od 225 kuna na osnovicu plaće.

“Mi smo dobili protuprijedlog koji nas nije zadovoljio, pola tog iznosa. Nitko nije zadovoljan, i jučer smo poslali poslodavcu prijedlog za mirenje.”, kaže Frane Žudić, zamjenik predsjednika Sindikata vatrogasaca Rijeka za Kanal Ri.

Grad Rijeka, kao poslodavac Javne vatrogasne postrojbe udovoljio je nematerijalnim zahtjevima sindikata, pristao je na isplatu naknade za topli obrok od 400 kuna, no za rast osnovice ponudio je 6 posto, što je upola manje.

“Ovo je problem koji se vuče 10 godina. Ignoriran je, nikakvih povećanja, konstantno smanjivanje i došli smo do toga da naš vatrogasac ima plaću 5.600 do 6.000 kn sa svim dodacima, rad blagdan, nedjelja itd. To je najniža plaća u potrojbama u državi”, kaže zamjenik predsjednika Sindikata vatrogasaca Rijeka.

“Nadam se da ćemo postići dogovor, naravno u okvirima proračuna koji je još uvijek opterećen pandemijom. Nadam se da će razuman pristup i konstruktivan dijalog voditi ka dogovoru”, izjavio je gradonačelnik Rijeke Marko Filipović.

Ako se dogovor ne postigne sljedeći korak su industrijske akcije, odnosno štrajk.

“Nastojat ćemo tim štrajkom skrenuti pažnju na ozbiljnost problema, nećemo se povući iz dogovora. Mnogi kolege nam kažu da tražimo malo, od tog nećemo odustati. Napominjem da građani Rijeke ne trebaju biti zabrinuti, mi ćemo od zvona za 60 sekundi biti vani, no druge akcije – osiguranja na koncertima, utakmicama, prijevoz pitke vode, to raditi nećemo.”, objašnjava zamjenik predsjednika Sindikata vatrogasaca Rijeka Frane Žudić.

Javna vatrogasna postrojba Rijeka zapošljava 140 vatrogasaca. Ukoliko se postigne dogovor, plaća bi im u prosjeku porasla za tisuću kuna neto, donosi Kanal Ri.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari