PRVI KORAK

Riječki znanstvenici došli su do velikog otkrića! Ovo može voditi do lijeka protiv neplodnosti

Foto: Privatna arhiva/Index

Na čelu tima s riječkog Medicinskog fakulteta su Stipan Jonjić i Vanda Juranić Lisnić

Veliko otkriće riječkih znanstvenika koje bi moglo biti prvi korak do lijeka protiv neplodnosti. Znanstvenici su dokazali da virus može ući u jajnike, a njihov je rad je objavljen u jednom od najcjenjenijih i najutjecajnijih svjetskih znanstvenih časopisa – Immunity.

Na čelu tima s riječkog Medicinskog fakulteta su Stipan Jonjić i Vanda Juranić Lisnić, a njihovo bi otkriće moglo biti i temelj pronalaska tretmana za brojne virusne infekcije, pa tako i Covid.

Više u VIDEOPRILOGU:

”I mi se već dugo godina bavimo jednim virusom koji se zove citomegalovirus, a koji inficira veliku većinu ljudi i u pravilu ne izaziva probleme. E sad je nas zanimalo dal taj virus, koji inače može ići u sve organe, da li može ići i u jajnike i kakve to ima posljedice na organizam”, rekla je znanstvenica Vanda Juranić Lisnić.

‘Mi smo temeljne otkriće, neke fenomene ove priče uočili prije skoro 20 godina. Polako se ta priča počela zatvarat, tamo gdje nismo mogli zatvorit priču sami zbog tehnoloških nedostataka, premostili smo kroz suradnju s inozemstvom i sad mislim da je to jedno vrlo zgodno, vano otkriće gdje patogenezu, kako virusi dovode do bolesti”, kazao je znanstvenik Stipan Jonjić za RTL, prenose Vijesti.hr.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari