DEFICITARNA ZANIMANJA

Video | Rijeka je dobila Drvodjeljsku i strojarsku školu; Evo što kaže ravnateljica a što učenici

Screenshot Kanal Ri

Strojarsko brodograđevna škola za industrijska i obrtnička zanimanja preimenova je u Drvodjeljsku i strojarsku školu

Promjena naziva trebala bi pridonijeti prepoznatljivosti škole iz koje izlaze kadrovi deficitarnih zanimanja s područja drvodjeljstva i strojarstva.

Više u VIDEOPRILOGU:

Novinarka: MIRELA HUNČEK
Snimatelj: DOMINIK DUDIĆ
Montažer: DORIAN CAR FLAVIANO

Nekadašnji BIŠ postao je DIS. Dosadašnji naziv škole je bio predug, ali i sličan nazivu škole s kojom dijele zgradu u ulici Jože Vlahovića.

“Drugi razlog je taj što mi sada imamo prvu generaciju koja završava 4.r azred – drvodjeljski tehničar i dizajner, i imamo stolare. Pola učenika je u sektoru strojarstva, a pola u sektoru drva pa smo htjeli na taj način biti prepoznatljivi”, rekla je Evica Kozera, ravnateljica Drvodjeljske i strojarske škole Rijeka za Kanal Ri.

Stara škola s novim imenom u trogodišnjem programu će i dalje obrazovati učenike za deficitarna zanimanja stolar, instalater grijanja i klimatizacije, vodoinstalater te brodski mehaničar.

Za tekuću školsku godinu nije bilo interesa za stolare, no zato je 10 učenika, od kojih je polovica s kvarnerskih otoka, upisalo smjer brodskog mehaničara.

“Brodskih mehaničara nije bilo dvije godine i sada smo ponovno primijetili da postoji interes. Oni će sigurno naći svoje radno mjesto u raznim marinama, možda i u brodogradilištima, čujemo da je Lenac sada prebukiran pa se nadamo da će imati posla.”, kaže Marko Oređković, nastavnik Drvodjeljske i strojarske škole Rijeka.

Poteškoća u pronalasku posla ne bi trebao imati nijedan učenik ove škole. Sva zanimanja su vrlo tražena na tržištu rada.

Obrtnička zanimanja sve su traženija, no interes mladih ipak ne raste. Tome nisu pomogle ni visoke stipendije, do čak 1500 kuna koje je Ministarstvo gospodarstva nudilo za deficitarna zanimanja, a koje s novom školaskom godinom – ukida.

“Mi sada pozivamo poslodavce, a dosta njih se već odazvalo, da raspišu natječaje ili potpišu ugovore da daju stipendije, da zajedno s nama educiraju učenike koji će im ostati raditi određeni broj godina”, objašnjava ravnateljica Drvodjeljske i strojarske škole Rijeka Evica Kozera.

Iako još nije postavljena nova ploča, Drvodjeljska i strojarska škola Rijeka pod novim se nazivom već nalazi u sustavu za upise, donosi Kanal Ri.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari