NEMJERLJIV DOPRINOS OBRANI RH

Rijeka zaslužuje Muzej Domovinskog rata! Što se sve poduzima u tome smjeru istražila je ekipa Kanala RI

Pripremaju se brojna obilježavanja Dana domovinske zahvalnosti. A nezaobilazno mjesto kada je riječ o Oluji je Pomorski i povijesni muzej Hrvatskog primorja u kojem je smješten stalni postav “U obrani domovine”.

“U prvom dijelu postava predstavljamo potrebu da se u Rijeci otvori jedan stalni postav na temu Domovinskog rata jer je malo poznata ta uloga Rijeke i riječkog šireg područja u obrani Republike Hrvatske”, ističe Ivo Mileusnić, viši kustos Pomorskog i povijesnog muzeja Hrvatskog primorja Rijeka.

Iako ovaj kraj nije bio izravno zahvaćen ratnim razaranjima, velikim je brojem dobrovoljaca kao i odazivom na mobilizaciju dao nemjerljiv doprinos obrani Republike Hrvatske.

“Osim toga, brojna industrijska postrojenja koja su ostala sačuvana na ovom području bila su upregnuta da proizvode opremu za branitelje a brojni Kbcentri su postali mjesta u kojem su se mogli zbrinajvati ranjeni branitelji”, dodaje Mileusnić.

U cilju što bolje prezentacije samog postava i zbirke domovinskog rata prošle je godine izdan katalog koji prezentira stalni postav, a dostupan je i digitalno.

“Tijekom 2021. godine, ponovo u cilju što bolje prezentacije cijelog našeg fundusa a tako i zbirke Domovinskog rata našem digitalnom fundusu, na digitalni phppm.hr također objavilo jedan dio bogatog fundusa te zbirke”, napominje Nikolina Radić Štivić , , ravnateljica Pomorskog i povijesnog muzeja Hrvatskog primorja Rijeka.

Više u VIDEOPRILOGU:

Uz kronologiju zbivanja u Domovinskom ratu koja prati ratišta na kojima su žitelji i pripadnici postrojbi Primorsko – goranske županije ratovali, u muzejskom se postavu nalazi uniforma specijalne policije Ajkule i ratni put nekih od najvećih postrojbi formirnih na ovom području.

“Imamo eksponate koji su nam darovali grad Rijeka i Udruga 111. brigade HV-a, to su ratne zastave tih postrojbi koje su odlikovane redom Nikole Šubića Zrinskog za izniman doprinos njihovih pripadnika u obrani Hrvatske”, dodaje Ivo Mileusnić, viši kustos Pomorskog i povijesnog muzeja Hrvatskog primorja Rijeka

Posebno mjesto u muzeju zauzimaju i imena 222 pripadnika postrojbi nekadašnje Operativne zone Rijeka koji su poginuli u obrani domovine.

“Uz njih, imamo i jednu prezentaciju kojiima se prikazuje one fotografije tih smrtno stradalih koje smo uspjeli dobaviti”, kaže Mileusnić.

Postav je vrlo zanimljiv za strane posjetitelje ali i za školarce i studente.

“Često nam dolaze škole u obilazak postava, prilikom obrade te teme u školi, onda im je zanimljivo posjetiti naš postav, a sad već i studenti dolaze – bilo da ih zanima tema Domovinskog rata ili neke druge stavri kojima bi se bavili ili bi istraživali.”, ističe Mileusnić.

Postav se može razgledati od utorka do subote od 9 do 20, ponedjeljkom do 16 sati te nedjeljom od 9 do 13.

Novinarka: MIRJANA MAROHNIĆ
Snimatelj: ŽELJKO CINDORI
Montažer: DORIAN CAR FLAVIANO

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari