SKRIVENO BLAGO: Podzemni tunel u Rijeci uskoro se otvara za javnost

Rijeka ima bogatu povijest, a jedan njezin dio, dobro i duboko skriven ispod zemlje, uskoro će biti otvoren za javnost. Riječ je o podzemnom tunelu koji prolazi kroz stari grad koji će se nakon ušminkavanja otvoriti za turističke obilaske

Pogled iz zatvorske ćelije puca na riječku katedralu. Ispod te dvije građevine prolazi tunel.

“Pretpostavlja se da ispod grada Rijeke postoji mreža od 10-ak kilometara podzemnih tunela. Glavna tunelska cijev ima dva odvojka. Jedan od njih vodi prema riječkom zatvoru. Iako je do zatvorske zgrade samo 30-ak metara zatvorenici se nemaju čemu radovati. U gradu tvrde da je previše prepreka kroz koje je nemoguće proći”,

Sklonište pod zemljom izgradili su Talijani između 1939.-e i 1942.-e.

“Veličine je oko 1600 kvadratnih metara, služilo je za sklanjanje stanovništva od zračnog bombardiranja, najviše od angloamerikanaca, a kasnije je bilo i od njemačkih snaga”, Goran Šarić, savjetnik za zaštitu, spašavanje i obrambene pripreme Grada Rijeke.

Širina mu je oko 4 metra, a ukopan je deset metara pod zemlju.

Tunel je prohodan i u potpunosti osvijetljen, temperatura u njemu je oko 15 stupnjeva, a vlaga 90% pa negdje ima i stalaktita. Da su se Talijani dobro namučili svjedoči činjenica da su sve iskopali u živoj stijeni, a to što nije sve izbetonirano samo je dokaz da tunel nije završen u potpunosti.

To mu samo daje na atraktivnosti. Kako bi se otvorio za javnost, čisti se tjednima, postojeća rasvjeta mora se zamijeniti onom otpornom na vlagu, a troškovi uređenja i otvaranja Grad će koštati oko tristo tisuća kuna. Ovakvih, potencijalnih turističkih atrakcija samo nekoliko kilometara od centra grada ima još.

“Jedan veliki splet tunela se nalazi na Katarini, oni su također vojnog porijekla, međutim to je zemljište kojim još uvijek upravlja država i ako razriješimo sve te odnose u nekoj doglednoj budućnosti namjera nam je i te tunele učinit dostupnim”, kaže gradonačelnik Vojko Obersnel.

Tunel koji se proteže od katedrale do dvorišta osnovne škole Dolac za javnost bi trebao biti otvoren u svibnju. Time će Rijeka, koja postaje sve zanimljivija turistička destinacija, dobiti još jednu atrakciju.
Maja Brkljača

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari