OTKRILA TAJNE DUGOVJEČNOSTI

Sretan 100. rođendan Mariji Mičici Juretić iz Meje! Pogledajte kako ga je proslavila

Foto: Pero Lovrović-Pjer

U kući Marije Mičice Juretić u Meji ovo je bio poseban dan, okupila se obitelj kako bi obilježili Marijin 100- ti rođendan

Vitalna i zdrava, hoda bez pomagala, redovito čita i kaže – ako i zaboravi što je pročitala, nije bitno.

“Ča bi više htjela, ništa, samo da budem zdrava i da imam pamet u glavi i da čitam i da znam šta se događa i ovu decu da mi pazite da budu dobri ljudi, pošteni i pametni”, kaže Marija Mičica Juretić za Kanal Ri.

Više u VIDEOPRILOGU:

Novinarka: DOLORES VLAHOV PAULIĆ
Snimatelj: IGOR PAULIĆ
Montažer: DORIAN CAR FLAVIANO

Čestitke je uputio i bakarski gradonačelnik Tomislav Klarić koji je u kratko vrijeme bio na tri rođendana stogodišnjakinja.

“Tajna dugovječnosti je izgleda pamet – sve tri su tako bistre, tako pametne, toliko puno toga znaju i lijepo ih je slušati. I neka što više imamo stogodišnjaka na području Bakra.”, rekao je Tomislav Klarić, gradonačelnik Bakra.

Slavljenica je iskoristila priliku i uputila zamolbu gradonačelniku.

“Morate malo pripaziti iz općine da li gredu redovito na studije… ili imaju li za jesti – sve to predsjednik mora znati”, kaže Marija Juretić.

Marija Juretić rođena je u Praputnjaku. Tijekom Drugog svjetskog rata otišla je na školovanje u Zagreb gdje je završila Visoku učiteljsku školu i jedno vrijeme radila je kao učiteljica. U svojoj obitelji bila je jedinica, a ona sama ima dvoje djece i dvije unuke.

“Nona ima danas 100 godina, već nam je naglasila prošle da se moramo pripremiti za stoti. Ona čeka da se nas dvije oženimo i da dobije praunuke tako da ona neće prije… tako da ćemo za 120. biti opet ovdje. Rekli smo da nam ne stvara presing, da mora do 120 živjeti”, kažu Matea i Hela Juretić, slavljeničine unuke.

A blagodat je za sve generacije u kući te se tako prenose i neke zanimljive zgode.

“Ona uvijek imam neke lijepe priče, imala je bogat život. Kako je Meja bila granica, kako se švercalo… ima vrlo živopisnih priča”, dodaju unuke Matea i Hela.

Željeli smo od Marije doznati i koja je tajna njezine vitalnosti u stotoj. Trebate imati…

“Dobru mamu koja te pazi, redovito hrani, koja te stavlja na red. Neškolovana je bila žena, samo četiri razreda, ali uvijek je čitala. Ja nisam naučena delat, mene je mama razmazila i ja nisam volela delat ona je za mene delela ama baš sve od frizure do noge”, prisjeća se Marija.

Za sebe kaže da je sebična, pa možda i to treba za doživjeti stotu. Čestitke su slavljenici uputili i članovi Udruge umirovljenika, kao i župan i riječki gradonačelnik, donosi Kanal Ri.

Čestitkama se pridružuju i redakcije Kanala Ri i Riportala!

Biografija ukratko

Marija Juretić rođena 29. siječnja 1922. u Praputnjaku. Tijekom drugog svjetskog rata odlazi u internat u Zagreb gdje završava Visoku učiteljsku školu. U djetinjstvu je o njoj brinula majka Jelka Gecan rođ. Bujan (koja je također doživjela visoke godine, umrla ju u 98 godini života). Otac Mate je radio u Americi na gradnji čikaškog tramvaja i zbog toga se Marija mogla školovati na visokoj školi u Zagrebu. Nakon školovanja u Zagrebu vraća se u Rijeku gdje radi kao učiteljica. Ima dvoje djece i dvije unuke. Živi na Meji sa kćerkom. Svi je poznaju po nadimku Mičica.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari