POMOĆ IZBJEGLICAMA

Video | Sve više izbjeglica iz Ukrajine stiže na Kvarner, vrata im otvorio i hostel u Lovranu

Photo: Igor Soban/PIXSELL

Pomoć izbjeglicama iz Ukrajine pristiže sa svih strana

Crveni križ Rijeka do sada je evidentirao 46 izbjeglica iz Ukrajine, a po najavama, sutra će ih popisati još 20.

Pomoć im stiže sa svih strana, prikuplja se hrana i ostale potrepštine, nudi im se psihosocijalna pomoć, a hostel u Lovranu je među prvima hotelskim grupacijama na Kvarneru otvorio svoja vrata za njihov smještaj.

Više u videoprilogu Kanala Ri:

Novinarka: MONIKA INJAC
Snimatelj: DOMINIK DUDIĆ
Montažer: DORIAN CAR FLAVIANO

Pomoć u obliku potrepština nastavlja se prikupljati u riječkoj osnovnoj školi Vladimir Gortan, a svoja vrata za smještaj izbjeglica otvorio je i hostel u Lovranu.

Cijeli tjedan u Osnovnu školu Vladimir Gortan Rijeka pristižu paketi građana za pomoć izbjeglicama iz Ukrajine.

“Svim dobrim ljudima Rijeke, svim roditeljima ove škole i djeci koji su se odazvali velikog srca. Pomoć nam stiže u velikim količinama, mi na dnevnoj bazi dva kombija šaljemo.”, kaže Julija Ljubančić, nastavnica iz OŠ Vladimir Gortan za Kanal Ri.

Pomoć koja se šalje na granicu Ukrajine, nastavlja se prikupljati i idućeg tjedna. Profesorica Julija Ljubančić je Ukrajinka koja se u Rijeku doselila 1997. godine.

“Moja mama je i dalje u Lavovu, ona ne želi doći, ona je informatičar, ona radi, rodbina je isto po cijeloj Ukrajini. Situacija je takva kakva je, za sada je tamo sigurno, s mamom se čujem svaki dan, ali se situacija iz dana u dan mijenja.”, dodaje nastavnica Julija Ljubančić.

Na području Rijeke i riječkog prstena Crveni križ je do sada evidentirao 46 izbjeglica iz Ukrajine. Svakoga tko dođe moraju popisati.

“Većinom su to žene s djecom i nešto starijih osoba koje su došle u privatnom aranžmanu.”, kaže Petra Šuljić, ravnateljica Gradskog društva Crvenog križa Rijeka.

Po najavi, sutra će popisati još 20 izbjeglica koje pristižu.

“Nakon toga oni imaju prava na pomoć što se tiče hrane ili higijenskih potrepština, a nakon toga nam se obraćaju i dalje ako im treba neka druga vrsta pomoći – s tim da moram naglasit da mi pružamo i sociopsihološku pomoć.”, ističe ravnateljica Šuljić.

Sve je više izbjeglica iz Ukrajine koje dolaze na Kvarner. Pomoći je odlučio i hostel u Lovranu koji im je otvorio svoja vrata za smještaj.

“Mi smo osjetili potrebu da pomognemo tim ljudima i da podržimo cijelu situaciju na način da ćemo ponuditi smještaj određenim obiteljima. Dobili smo upit i prihvatili da za sada smjestimo tri obitelji s djecom.”, kaže voditeljica hostela Mirna Patuh.

U riječkoj osnovnoj školi s početka priče već razmišljaju o njihovoj potencijalnoj asimilaciji.

“U našoj školi naša ravnateljica rekla je da ćemo integrirati djecu koja pohađaju osnovnu školu i moći će nastavljati pohađati školu kod nas.”, otkriva Julija Ljubančić iz OŠ Vladimir Gortan.

Pomoć za Ukrajinu u obliku hrane i higijenskih potrepština prikuplja se i u Gimnastičarskom klubu Vita na adresi Omladinska 8 Rijeka. Svaki dan od 16 do 19 sati, donosi Kanal Ri.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari