KONFERENCIJA

Zamjenik župana Vojko Braut na 9. summitu europskih regija i gradova

Zamjenik župana Vojko Braut sudjeluje na 9. summitu europskih regija i gradova koji se od 3. do 4. ožujka održava u francuskom Marseilleu. Radi se o konferenciji koju redovito organizira Europski odbor regija na polovici svog mandata kako bi se raspravljalo o budućim izazovima Europske unije.

Konferencija se odvija u okviru francuskog predsjedanja Vijećem Europske unije tijekom koje regionalni čelnici Europske unije i službeno izražavaju potporu ukrajinskom narodu te dijele svoju viziju Europe.

Program je strukturiran oko četiri teme: Europska područja koja se suočavaju s velikim društvenim izazovima, Kohezija i oporavak: Uloga kohezijske politike EU-a u oporavku nakon pandemije, Izgradnja kuće europske demokracije, Budućnost europske demokracije: Angažman mladih i europske vrijednosti.

Prvim danom summita dominirala je tema rata u Ukrajini i pitanja kritična za razvoj otpornosti Europske unije. Izražena je solidarnost s Ukrajinom, uz obećanja humanitarne pomoći izbjeglim građanima i potporu ukrajinskoj lokalnoj i regionalnoj administraciji.

Drugi dan summita obilježit će program s govornicima i gostima na visokoj razini te rasprave o ključnim temama demokracije, inkluzije, obrazovanja i mladih. Francuski predsjednik Emmanuel Macron glavni je govornik dana koji sudjeluje na plenarnoj sjednici o izgradnji kuće europske demokracije s predsjednikom Europskog vijeća Charlesom Michelom i predsjednikom OR-a Apostolosom Tzitzikostasom.

Od brojnih govornika valja izdvojiti i bivšeg predsjednika Europskog vijeća Hermana Van Rompuya, Margaritisa Schinasa, potpredsjednika Europske komisije, Dubravku Šuicu, potpredsjednicu Europske komisije za demokraciju i demografiju, Robertu Metsola, predsjednicu Europskog parlamenta, Mariyu Gabriel, europsku povjerenicu za inovacije, istraživanje, kulturu, obrazovanje.

Summitu, koji okuplja čelnike gradova i regija, kao i vijećnike iz cijele EU, uz čelnike institucija EU-a, prethodilo je usvajanje deklaracije o Ukrajini Europskog odbora regija, suorganizatora summita.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari