Tko je treći pozitivan pacijent u Rijeci? Brat supruge muškarca koji je radio u Italiji

Idi na originalni članak

Osoba se osjeća dobro, sve je u redu, tako da nema nikakvih razloga za zabrinutost, kazala je Alemka Markotić

Oglas

Potvrđen je još jedan slučaj koronavirusa u Hrvatskoj. Riječ je o pacijentu iz Rijeke, koji je u srodstvu s dvoje oboljelih kojima je bolest potvrđena ranije. Time se broj oboljelih popeo na šest, a još se čekaju nalazi za dvije osobe. Među dodatnim mjerama prevencije koje se provode u Zagrebu je i dezinfekcija tramvaja.

Više u VIDEOPRILOGU:

Novi slučaj koronavirusa u Rijeci. Zaražen je još jedan član obitelji muškarca koji je radio u Italiji. Nakon njegove supruge, bolest je, neslužbeno doznajemo, dobio i njezin brat.

“Osoba se osjeća dobro, sve je u redu, tako da nema nikakvih razloga za zabrinutost, a preostalo dvoje u Rijeci također su dobro, praktično s vrlo minimalnom ili nikakvom temperaturom i bez progresije simptoma”, kazala je ravnateljica Klinike za infektivne bolesti Dr. Fran Mihaljević Alemka Markotić.

Ravnatelj HZJZ-a upozorava: ‘Ne rukujte se. Nakon korištenja POS uređaja – perite ruke!’

Sumnja se da je zaražen još jedan član obitelji

Svi su u izolaciji, sumnja se da je zaražen još jedan član obitelji. Njegov nalaz i još jedan trebali bi biti poznati oko ponoći. Od koronavirusa ukupno je šestero oboljelih.

Na analizu u Zagreb još jedan uzorak šalje i Opća bolnica Dubrovnik. Ondje je jutros primljen muškarac zbog sumnje na virus. “Radi se o muškom pacijentu koji je primljen po preporuci epidemiološke jutros u OB Dubrovnik. Boravio je u području gdje je koronavirus. Ima znakove infekcije respiratornog trakta i za sada je dobro. Stavljen je u izolaciju u OB Dubrovnik”, kazao je ravnatelj OB Dubrovnik Mario Bekić.

Je li pozitivan na koronavirus, kažu u bolnici, najvjerojatnije će se znati sutra. Situacija je pod nadzorom, poručuje ministar, iako je bolest u drugim zemljama eskalirala. “U ovom trenutku se zahvaljujem svim hrvatskim građanima, koji su ili u izolacijama ili u karantenama ili su izdana rješenja o zdravstvenom nadzoru, a takvih je ukupno 120 kontakata. i 1151 osoba s rješenjem o nadzoru po sanitarnim inspektorima”, kazao je ministar zdravstva Vili Beroš.

Oni u izolaciji imaju pravo na naknadu plaće

Oni u izolaciji imaju pravo na naknadu plaće. “Ako je indicirana samoizolacija ili izolacija pacijenti, imaju naknadu od 4257 kuna, 28 posto iznad proračunske osnovice i ta naknada se odnosi na 14-dnevnu izolaciju”, kazao je ravnatelj HZZO-a Lucian Vukelić.

Za vozače kamiona koji svakodnevno, primjerice, putuju u Italiju po robu provode se fleksibilnije mjere. Nisu u izolaciji, ali se moraju javljati epidemiologu. Iako nema zabrane javnih okupljanja, u Zagrebu je otkazano natjecanje Medek, a kako doznajemo, neki domovi umirovljenika zabranjuju posjete. A u jednom studentskom domu, mladić koji se vratio s puta je u samoizolaciji. Razloga za paniku nema, ali stručnjaci savjetuju oprez.

Ne rukujte se

“Mi možemo za sada usmeno, a i sve naše preporuke pisane koje smo dali o higijeni i ponašanju građana ćemo staviti da preporučujemo da se u ovom trajanju epidemije ljudi ne rukuju”, kazao je ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Krunoslav Capak.

Krenulo se i u dezinfekciju tramvaja, nakon što je za vozače ZET-a sindikat zatražio zaštitu, a na svim terminalima postavljeni su dozatori s tekućim sapunom i sredstvom za dezinfekciju ruku.

Pregledani su i putnici koji su jutros iz Italije doplovili u Split. “Jutros je Marko Polo došao iz Ancone. “Ukupno je bio 121 putnik i nitko nije sumnjiv na koronavirus”, kazao je rukovoditelj Operativnog centra Lučke uprave Split Vjekoslav Grgić.

Simptome bolesti ne pokazuje ni 22 mornara, koji su nedavno iz Kine uplovili u luku Ploče. Jutros su stigli i na gradilište Pelješkog mosta gdje će iskrcati čelične konstrukcije.
Matea Damjanović

Exit mobile version