VRHUNSKA GASTRONOMIJA

Trojica mladih kuhara donijeli Michelinove zvjezdice na Kvarner; Komadina: “Vi ste ekstra klasa!”

Foto: Riportal - Screenshot Kanal RI

Prestižne Michelinove zvjezdice na kvarnerskom gastronomskom nebu zasjale su zahvaljujući umijeću i entuzijazmu trojice mladih kuhara

Chef restorana Nebo u riječkom Hiltonu Deni Srdoč zvjezdicu je priskrbio već u prvom mjesecu rada hotela, no u njegovoj karijeri to je čak druga zvjezdica. Promjena zanimanja ovog inženjera elektrotehnike pokazala se punim pogotkom.

“Evo me sad ovdje, užitak i ponos da našu regiju, Kvarner, učinim ponosnim i velikim”, kazao je danas Deni Srdoč, chef restorana Nebo.

Prvu zvjezdicu Srdoč je zaradio u restoranu Draga di Lovrana, a sada ju je potvrdio nekadašnji učenik opatijske Ugostiteljske škole Luka Goleš, chef koji je ljubav prema kulinarstvu usvojio od svoje bake.

“Vrlo, vrlo sam ponosan na sebe, svoju ekipu, restoran, svoje kolege. Nama je u familiji jako bitna hrana, svi jako vole kuhati i jesti, tako da je to krenulo od malena”, govori Luka Goleš, chef restorana Draga di Lovrana.

Austrijanac Michael Gollenz u Hrvatskoj ljetuje od djetinjstva. Na Mali Lošinj, u restoran Alfred Keller je stigao u ožujku ove godine, a kvalitetne lokalne namirnice s kojima se susreo na otoku raspirile su mu maštu. Njegove gastronomske kreacije zaslužile su zvjezdicu.

Više u VIDEOPRILOGU:

Novinarka: MIRELA HUNČEK
Snimatelj: IVAN BANOVIĆ
Montažerka: ESTA DEŠPOJA

“Iz Švicarske sam se na Mali Lošinj preselio u dva tjedna, to je sigurno bila dobra odluka. Sretan sam zbog Michelinove zvjezdice. Lako je kad imate najbolje proizvode na svijetu. Ne trebam ništa uvoziti iz Portugala ili Velike Britanije, sve mi je ispred kuće.”, kaže Michael Gollenz, chef restorana Alfred Keller u Malom Lošinju.

U sva tri restorana pripremaju se i mesna i riblja jela, no naglasak je ipak na pružanju doživljaja i okusa pravog Kvarnera.

“Bitno je da koristimo lokalne namirnice tako da i lokalne proizvođače potaknemo da što više proizvoda nude vama kako bi ih vi mogli prezentirati gostima i da ono što nudimo bude autohtono, drukčije od onog što gosti mogu okusiti drugdje.”, poručila je danas Irena Peršić Živadinov, direktorica Turističke zajednice Kvarnera.

S Michelinovim zvjezdicama ovi su kuhari Primorsko-goransku županiju pozicionirali na sam vrh Hrvatske, no cilj je da Kvarner i u svjetskim okvirima bude prepoznat kao gastronomska destinacija.

“Vi ste ekstra klasa, kao u svakom sportu mora netko biti uzor nekome, tako ste i vi uzor svima koji se bave kuharstvom”, zaključio je danas Zlatko Komadina, župan Primorsko-goranske županije.

Uz ovakve uzore, dobru obrazovnu podlogu koju pruža opatijska Ugostiteljska škola, kvalitetne namirnice, te volju i želju – na Kvarneru će sigurno biti još vrsnih kuhara i zvjezdica, donosi Kanal RI.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari