UZ SVJETSKI DAN KAZALIŠTA

Video | U Moravicama otkrivena Spomen ploča Peri Kvrgiću, velikanu hrvatskog glumišta

Screenshot Kanal Ri

Povodom Svjetskog dana kazališta i 95. godišnjice rođenja, Primorsko-goranska županija odala je počast Peri Kvrgiću, velikanu hrvatskog glumišta, postavljanjem Spomen ploče u mjestu njegova rođenja, Moravicama.

Tijekom svoje karijere ostvario je oko 200 uloga, a preminuo je 2020. godine u 93. godini života.

O životu i iznimnim glumačkim ostvarenjima te doprinosu promociji hrvatske kulture govorili su njegova kćerka Ana Kvrgić, dugogodišnja kazališna partnerica, glumica Lela Margitić i župan Zlatko Komadina.

„Pero Kvrgić je velikan glumišta koji je zlatnim slovima upisan u povijest našeg kazališta. Njegove maestralne interpretacije impozantnog broja uloga ostaju trajni umjetnički vrhunci našeg teatra. Svojim je primjerom i stavom prema životu svakome bio inspiracija. Hvala mu za sve što je ostavio i napravio, obilježio je naš kraj i njegovo će ime biti trajno zabilježeno u hrvatskoj kulturnoj povijesti“, rekao je župan Komadina koji je zajedno s kćerkom glumca Anom Kvrgić otkrio spomen ploču na željezničkoj stanici na kojoj je Kvrgićev otac vodio restoran, a Peri Kvrgiću obilježila djetinjstvo u Moravicama.

Novinarka: MONIKA INJAC
Snimatelj: IGOR PAULIĆ
Montažer: DORIAN CAR FLAVIANO

“Ova spomen ploča ostat će trajni podsjetnik na mog oca gdje će se koji putnik ili prolaznik podsjetiti ili saznati ponešto o Peri Kvrgiću. On i dalje živi kroz sjećanja svoje publike, prijatelja te u srcu svoje obitelji”, rekla je Ana Kvrgić i zahvalila se na gesti kojom će doajen hrvatskog glumišta Kvrgić ostati trajno zabilježen kao dio Moravica i nezaobilazan sudionik hrvatske kulture.

Dugogodišnja kazališna suradnica, glumica Lela Margitić kazala je kako je Pero Kvrgić bio izniman čovjek, a svo vrijeme koje su proveli skupa, nerijetko i u zahtjevnim situacijama, gajili su skladan odnos što smatra glavnim razlogom dugovječnosti predstave “Stilske vježbe”.

Naime, predstava “Stilske vježbe” Raymonda Queneaua, u režiji Tomislava Radića, u kojoj je glumio s Lelom Margitić premijerno je prikazana u siječnju 1968. godine i od tada je neprekidno bila na repertoaru, oborivši pritom sve hrvatske rekorde, a slovi i kao potencijalno najdugovječnija predstava s istim ansamblom na svijetu.

“Nikada se nismo posvađali, nikada nije došlo do neugodnih situacija i zato je naša predstava koja nas je jako i povezala mogla izdržati 50 godina.To vam je kao brak i mi smo se tako i šalili, da je Perica u braku sa mnom.”, dodala je Lela Margitić.

Svečanosti su prisustvovali i zamjenik župana Petar Mamula, resorna pročelnica Sonja Šišić, državni tajnik Ministarstva kulture Ivica Poljičak, gradonačelnik Vrbovskog Dražen Mufić i predsjednik MO Moravice Milan Mamula sa suradnicima, konzultant Uprave HŽ Infrastrukture Darko Barišić, HŽ voditelj Stipo Barišić, šef Željezničke postaje Moravice Ivica Turković i brojni mještani Moravica.

Uloga moderatora pripala je glumcu Matiji Kezele, osnivaču Kotar teatra u Delnicama. Upravo na inicijativu Kotar teatra, prvi put u Hrvatskoj je jedan živući glumac dobio vlastitu kazališnu scenu – Scena Pero Kvrgić u Delnicama.

Pero Kvrgić rođen je u Moravicama, 4. ožujka 1927. godine. Glumačku školu pohađao je u Zagrebu. Od 1955. godine pridružuje se ansamblu zagrebačkog Dramskog kazališta, današnje Gavelle, a u ansamblu HNK Zagreb ostaje do umirovljenja. Glumio je po svim većim hrvatskim kazalištima, skupinama i festivalima i ostvario mnogo gostovanja. Smatra se da je Pero Kvrgić tijekom svoje karijere ostvario oko dvjesto uloga. Objavljivao je kolumne “Stilske vježbe” te nastupao u nizu televizijskih i igranih filmova. Pero Kvrgić dobio je i brojne nagrade, među kojima nagradu Vladimir Nazor za životno djelo i nagradu Dubravko Dujšin. Počasni je građanin grada Kastva.

Predsjednik RH Stjepan Mesić odlikovao ga je Redom Kneza Branimira s ogrlicom za izniman i dugogodišnji doprinos kulturi Republike Hrvatske, a 2007. godine, dobio je vlastitu zvijezdu u hrvatskoj Ulici slavnih na opatijskoj šetnici Slatini. Preminuo je u Zagrebu, 23. prosinca 2020. u 93. godini života.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari