U PETAK U „ZAJCU“: Ballet Finland u Rijeci se po prvi put predstavlja hrvatskoj publici

Ville Valkonen, umjetnički ravnatelj i koreograf ove finske baletne trupe, autor je dvaju baleta, Seven (Sedam) i Red light drowning (Utapanje crvenog svjetla), kojima će se po prvi put predstaviti hrvatskoj publici

Ballet Finland gostuje u HNK Ivana pl. Zajca u petak, 18. studenog u 19:30 sati. Ville Valkonen, umjetnički ravnatelj i koreograf ove finske baletne trupe, autor je dvaju baleta, Seven (Sedam) i Red light drowning (Utapanje crvenog svjetla), kojima će se po prvi put predstaviti hrvatskoj publici.

U homageu velikom finskom skladatelju Jeanu Sibeliusu, modernom baletu Seven, sedam će plesača plesati na glazbu posljednjeg Sibeliusova djela, Sedme simfonije i tako donijeti čitavu paletu emocija, ljepote i isječaka iz života.

Balet Red light drowning, na glazbu Maxa Richtera i Gold Pande, donosi ispreplitanje koreografije Villea Valkonena i video projekcija Eetu Lipponena pri čemu oba medija „plešu” svaki svojim izrazom, ali ipak usklađeno.

Ballet Finland čine talentirani profesionalni baletni plesači koji u različitim koreografijama pobuđuju novo zanimanje za balet.

U Seven plešu Hanna Korjus, Timo Korjus, Alina Sakko, Tiia Huuskonen, Inka Hulkko, Tuomas Hyvönen, Ville Valkonen. Plesači u Red light drowning su Timo Korjus, Alina Sakko, Tiia Huuskonen, Inka Hulkko, Tuomas Hyvönen, Ville Valkonen.

redlight1

Ballet Finland osnovala je Sami Saikkonen 2007. godine. U početku su se tamo dodatno usavršavali svi klasični mladi plesači i koreografi zainteresirani za razvoj novih, na klasici temeljenih, koreografija. Tada su nastupali podjednako u kazalištima koliko i na neočekivanim mjestima, od bolnica i škola do ulica.

Danas su profesionalna baletna trupa koja svoj raznoliki repertoar predstavlja i u Finskoj i u inozemstvu. Nastavljaju se na stare snove i sanjaju nove. Plesači vježbaju mnogo više od potrebnog za izvedbe, ali smatraju da je taj rad ulaganje u budućnost.

„Mi jesmo ples, mi živimo ples i mi se krećemo plesom. Dok izvodimo, želimo da se i publika osjeća inspirirano i uzbuđeno!”, kaže Valkonen.

Kako su u Finskoj najavljivani – Ballet Finland nosi vas u središte emocionalnog tornada! – svakako je jedan od razloga da nikako ne propustite jedinu izvedbu u Hrvatskoj!

Baletna večer trajat će jedan sat i petnaest minuta, a izvodi se s jednom pauzom.

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari