'DOVOLJNO JE MALO SUNCA...'

U Rijeci je i ‘najdepresivniji dan u godini’ obilježen suncem i osmjesima! Evo što kaže psihologinja Ana

Screenshot Kanal Ri

Prema statističkom izračunu jednog američkog psihologa postalo je uvriježeno da treći ponedjeljak u siječnju smatramo najdepresivnijim danom u godini

No, današnji dan za mnoge je Riječane sve samo ne depresivan!

Sunčan i topao, gotovo proljetni dan, ostavio je traga na rapoloženje mnogih građana.

Više u VIDEOPRILOGU:

Novinarka: MIRELA HUNČEK
Snimatelj: DOMINIK DUDIĆ
Montažer: KRISTIJAN LAJŠIĆ

Iako se ovaj treći ponedjeljak u siječnju smatra najdepresivnijim danom u godini, mnogi misle da je riječ tek o marketinškom triku, a psiholozi ističu kako je potrebno razlikovati ozbiljnu bolest depresiju od lošeg, tugaljivog raspoloženja.

“Nema znanstvenih utemeljenja da je danas zaista najdepresivniji dan. Ako govorimo o nečemu na razini jednoga dana, onda govorimo o lošem raspoloženju i svatko od nas se može pronaći u tome, kada se osjećamo potištenima, beznadnima. To je čeće u vremenu prije blagdana, puno smo se istrošili, više smo jeli, pili, možda smo već krenuli u kršenje nekih novogodišnjih odluka.”, kaže psihologinja Ana Goleš za Kanal Ri.

Brojni faktori utječu na naše raspoloženje, a u velikoj mjeri na to možemo sami utjecati.

“Prvenstveno je naglasak na tome da osoba svoj dan organizira na način da planira aktivnosti, da su svaki dan zastupljene one u kojima će se osjećati uspješenom, efikasnom, produktivnom ali isto tako i zadovoljno. U svojim rutinima često zaboravimo na ugodu.”, dodaje psihologinja Goleš.

Dok se depresija liječi lijekovima, za popravak lošeg raspoloženja dovoljno je malo sunca, međuljudska komunikacija, izricanje osjećaja i misli, zagrljaj i osmijeh, donosi Kanal Ri.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari