PRVA TAKVA OPERACIJA

U Rijeci Novu godinu dočekali transplantirajući bubreg djevojci (16) sa srčanom manom

Ovakvu operaciju još nisu imali u Hrvatskoj, a djevojka se na nju pripremala dvije godine. ‘Sada jede se oporavlja, jede sladoled i gleda filmove’ rekli su u bolnici

U zgradi sušačke bolnice od Stare su se godine oprostili itekako radno.

Operacija 16.-godišnjakinje startala je u predvečerje 31. prosinca i trajala tri sata. I to zahvaljujući Eurotransplantu preko kojega stiže bubreg, izvještava Maja Brkljača za RTL Vijesti.

Više u VIDEOPRILOGU:

„Što se tiče riječke priče, ovo je prva takva pacijentica koja je operirana, tako kompleksna. Kod nje je napravljena transplantacija bubrega, s obzirom na srčanu grešku koju ona ima i zbog koje je ona više puta operirana prije same transplantacije bubrega“, rekao je predstojnik Klinike za urologiju KBC-a Rijeka dr. Josip Španjol.

Riječki stručnjaci za djevojku su saznali 2019. godine od kada joj slabi i bubrežna funkcija. Tad se sastaje multidisciplinarni tim koji priprema svaki detalj. U međuvremenu je startala i s hemodijalizom. Transplantacija će biti spas.

„Ona više neće morati ići na hemodijalizu, dakle tri puta tjedno po četiri sata, ona će morati uzimati imunosupresivne lijekove, ali sigurno će to značajno unaprijediti kvalitetu njezina života. Godišnje oko 30 transplantacija napravimo, međutim, ovako zahtjevnih srećom nemamo toliko puno, jedna do dvije godišnje. S time da ovakva, s ovakvom srčanom manom, ovo je bilo da se operiralo prvi puta u Hrvatskoj“, rekao je dr. Dean Markić, voditelj Odjela operacijskih sala Klinike za urologiju KBC-a Rijeka.

Osmeročlani tim sušačke bolnice odradio je težak zadatak. Pacijentica je već prošla tri operacije srca, ima umjetan zalistak i niz popratnih rizika. Transplantacija je bila uspješna. Uz budnu 16-godišnjakinju stalno je majka.

„Nalazi se u izolacijskom boksu kod nas u Odjelu intenzivnog liječenja, trenutno gleda filmove na Netflixu, jede sladoled i dobro se osjeća“, rekao je anesteziolog KBC-a Rijeka Berislav Barbarić. Sutra bi trebala biti prebačena na odjel.

Dr. Dean Markić kaže: “Ide u našu standardnu proceduru, redovito se prate nalazi krvi, gledamo je putem ultrazvuka i ja vjerujem da će biti puštena kući za oko 6-7 dana“.

Nakon toga čekaju je redovite kontrole i lijep život, tipičan za 16-stogodišnjake!, izvještava Maja Brkljača za RTL Vijesti.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari