U riječkom HNK mole publiku za donacije da bi obnovili pokvareni WC

Photo: Goran Kovacic/PIXSELL

Riječki hram kulture HNK Zajc u derutnom je stanju, potpuno neprimjerenom gradu koji će iduće godine postati EPK

Rijeka će iduće godine ponijeti titulu Europske prijestolnice kulture (EPK). Tradicija riječkog kazališnog života dulja je od 200 godina, kazališna zgrada potječe iz davne 1885. Ipak, stvarna slika daleko je od blistave.

Program, predstave i publika su neupitni, ali sama zgrada u derutnom je stanju. A najveći je možda problem onaj koji se tiče zahoda. Od 20 wc-a za publiku, pola ih nije u funkciji.

”Prije mjesec dana smo zatvorili još dva na galeriji, trenutno na galeriji nema nijednog wc-a u funkciji“, kaže Alen Vukelić, upravitelj tehnike HNK Ivana pl. Zajca.

U zgradi starijoj od 130 godina problem je u vertikalama. Uprava kazališta kaže kako Grad Rijeku na to upozorava dulje od tri godine.

„Vertikale propuštaju pa puštaju stalno u wc ispod, i u lože ispod i jedini način da tome doskočimo zatvaramo wc-e kat po kat“, objašnjava Vukelić.

Do sada su od publike prikupili više od pola milijuna kuna i uz ostalo, obnovili parter. Žale što su pored šest novih produkcija na kojima rade, u medije dospjeli zbog wc-a. Trenutno traju probe za baletnu predstavu Heroj je umoran.

„Mi smo umorni već od silnog upozoravanja, ali zadovoljni što smo uspjeli uvjeriti Grad da je zvono za uzbunu odavno odzvonilo i da je vrijeme da se ozbiljno krene u sanaciju kazališta“, kaže Marin Blažević, intendant HNK Ivana pl. Zajca.

Za prvu, najhitniju fazu sanacije potrebna su dva milijuna kuna. 100.000 ljudi koji dođu u kazalište, zaslužuju toalet.

„Mislim da se ovdje prvenstveno radi o jednom komunikacijskom nesporazumu, koliko znam cijela fama je krenula od jednog famoznog natpisa u HNK, u kojem su oni probali raditi crowfunding, u međuvremenu su sredstva za sređivanje svih toaleta u Hrvatskom narodnom kazalištu stavljena u ovogodišnji proračun“, tvrdi Ivan Šarar, pročelnik Odjela za kulturu Grada Rijeke.

Grad obećava da će tijekom ove godine taj problem riješiti. To je minimun koji hram riječke kulture u Europskoj prijestolnici kulture zaslužuje.
Maja Brkljača

Više u VIDEOPRILOGU!

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari