U Rijeci otvoren 17.  Festival znanosti koji donosi 150 događanja za sve uzraste!

U Gradskoj vijećnici održano je svečano otvaranje 17. Festivala znanosti posvećenog bojama, koji do 13. travnja u Rijeci i okolici donosi više od 150 događanja za sve uzraste.

Ovogodišnji Festival znanosti svečano je otvorio zamjenik riječkog gradonačelnika Marko Filipović, istaknuvši kako je na svakom koraku vidljivo kako se ovaj projekt već niz godina provodi s puno energije, entuzijazma i profesionalnosti.

„Uistinu ste uspjeli znanost približiti svima, učiniti je jednostavnom, svakodnevnom, pristupačnom i zanimljivom, a to je najveći uspjeh ovoga festivala,“ kazao je zamjenik gradonačelnika Filipović, dok je zamjenik župana Primorsko-goranske županije Petar Mamula istaknuo kako je Festival znanosti nešto što najviše treba hrvatskom društvu.

Prof. dr.sc.  Snježana Prijić Samaržija, rektorica Sveučilišta u Rijeci, istaknula je kako u trenutno vladajućoj kulturi ignorancije popularizirati znanost važnije nego ikada. Osvrnula se na poruke o važnosti borbe za znanost, koju je putem Facebook stranice riječkog dijela programa Festivala znanosti uputio organizacijski odbor: „Zemlja nije ravna ploča. Cjepiva funkcioniraju. Bili smo na Mjesecu. Globalno zatopljenje je dokazano. Evolucija je činjenica. Chemtrailsi su teorija zavjere“.

Poziv svima da se među mnoštvom zanimljivih programa nađu nešto za sebe uputila je predsjednica Organizacijskog odbora Festivala znanosti u Rijeci, izv. prof. dr. sc. Vedrana Mikulić Crnković.

Tako je nakon otvorenja održana je tribina u organizaciji Sveučilišta u Rijeci i udruge Universitas „Glasaj za Europu/Glasaj za znanost“ sa ciljem senzibiliziranje studenata, ali i šire javnosti o važnosti i ulozi europarlamentarnih izbora.

Do subote će se radionice i predavanja održavati Prirodoslovnom muzeju, Astronomskom centru Rijeka i na brojnim lokacijama Sveučilišta u Rijeci, a javna popularna predavanja u popodnevnim satima na Kampusu, u prostoru Akvarija te u Hrvatskom kulturnom domu na Sušaku.U utorak, 9. travnja održat će se Otvoreni dani sveučilišnih odjela, koji obuhvaćaju čak 50 različitih aktivnosti. Manifestacija „Vrtići za vrtiće“ okupit će 22 predškolske ustanove te oko 500 predškolaca, dok će svoje projekte osnovnoškolci predstaviti u sklopu programa „Škole za škole“.

Iz programa posebno je izdvojena interaktivnu izložbu “Inteligencija biljaka”, u organizaciji Centra za promociju nauka iz Beograda i Prirodoslovnog muzeja u Rijeci, čije će otvorenje biti u ponedjeljak, 8. travnja, u 17 sati u Prirodoslovnom muzeju.

Građani će se o Festivalu znanosti moći  informirati na štandu na Korzu od 3. do 12. travnja, od 10 do 16 sati, te sudjelovati u “Znanosti na Korzu” svakoga dana tijekom festivalskog tjedna, od 12 do 14 sati.

Festival znanosti održava se u više od 20 gradova diljem Hrvatske. Organizator riječkog dijela programa je Udruga Zlatni rez u suorganizaciji Sveučilišta u Rijeci, pod pokroviteljstvom Grada Rijeke i Primorsko-goranske županije, te uz brojne suorganizatore (Prirodoslovni muzej Rijeka, Akademsko astronomsko društvo Rijeka, Društvo matematičara i fizičara, Udruga za razvoj visokoga školstva Universitas i Sveučilišna knjižnica Rijeka).

Raspored istaknutih događanja u Rijeci dostupan je na facebook stranici Festival znanosti Rijeka i na mrežnim stranicama Festivala znanosti.

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari
Povezani sadržaj
Nema povezanog sadržaja