Photo: Goran Kovacic/PIXSELL

Nema sumnje da će se rat u Ukrajini i nemir koji se uvukao među stanovnike cijele Europe odraziti na turističku sezonu. Samo je pitanje u kolikoj će mjeri to osjetiti Hrvatska

U riječkom resortu s pet zvjezdica optimistično gledaju prema sezoni. Cijene ostaju iste kao lani, a miru i ljetovanju raduju se i gosti i turistički radnici.

“Vjerujemo da će to sve stat, da ćemo biti mirni i sigurni i moći otići na godišnji odmor“, govori Danijela Višnjić iz Zagreba.

Za mnoge je sadašnji dolazak na more samo proljetni predah. Veljača u Rijeci po broju dolazaka drastično je premašila lanjsku, za 164 posto. Sve je više stranaca, osobito Talijana koji su trenutno na vrhu.

“Situacija u Ukrajini u ovom trenutku je stvarno loša, ali to nas neće zaustaviti da idemo na godišnji odmor”, smatra Luca Romano iz Italije.

U modernom izdanju rezervacijama su zadovoljni i nastavi li se taj tempo nadaju se jako dobroj sezoni.

“Kao i prošle godine fokusirat ćemo se na naša ključna tržišta: njemačko, austrijsko, švicarsko, nizozemsko, ali i na Češku, Slovačku i naravno domaće goste”, govori direktor hotelskih operacija Andre Rauch.

Opatijska grupacija sa šest hotela trenutno je puna Slovenaca. Stigli su autobusima, njih 800.

Više pogledajte u video prilogu Maje Brkljače za RTL:

“Idemo u Opatiju i na Pašman, godišnje dva puta, tako da to je nama tradicija“, tvrdi Zdenka Ilič iz Slovenije.

Idući tjedni tu su rezervirani za wellnes. Atraktivni paketi mamac su do Uskrsa. Nakon toga sve karte bacaju se na ljeto. Ovi hoteli ostaju fokusirani na susjedstvo. Ukrajinaca i Rusa ni ranije nije bilo puno.

“To su tržišta koja prije svega ovise o avio linijama i to su zapravo udaljenija tržišta koja nama u postotku ne donose tako veliki broj gostiju da bi se taj pad bookinga osjetio”, pojašnjava Ivan Sarajlić, voditelj marketinga hotelske grupacije.

Od lanjskih 19 milijuna noćenja na Kvarneru, Rusi i Ukrajinci zajedno su ostvarili 1 % . Mnogi se pitaju što će sad biti s Poljacima i njihovih 600 tisuća noćenja. Dolazit će i vlakovima i avionima. Za predstavnike 30 poljskih agencija i tour operatora Turistička zajednica održala je virtualnu prezentaciju Kvarnera. Opreza, ali ni optimizma ne manjka.

“Nema još velikih otkazivanja, booking je nešto sporiji, međutim najave za samu sezonu do pred nekoliko dana su bile takve da imamo na primjer na otocima kampove koji su čak na 90% rezervacija za glavni dio sezone”, objašnjava direktorica Turističke zajednice Kvarnera, Irena Peršić Živadinov.

Kvarner je od početka godine 20 posto jači no rekordne 2019. Dobre brojke nastavit će se ako Hrvatska ostane sigurna destinacija, izvještava Maja Brkljača za RTL Vijesti.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari