ZDRAVE I SRETNE NAM BILE NAŠE BEBE!

U riječkom rodilištu u 2021.godini rođeno je više dječaka; A blizanaca – ‘k’o u priči’!

U riječkom rodilištu se u protekloj godini rodilo 2379 beba, od toga nešto više dječaka – 1222.

Samo je jedna rodilja rodila trojke dok je rođeno 28 blizanaca.

Prva riječka beba u novoj 2022. godini preslatka je Neva Požarić koju je u riječkom rodilištu sat vremena nakon ponoći rodila Martina Požarić iz Lovrana. I beba i majka su odlično i danas idu kući.

Više u VIDEOPRILOGU:

Novinarka: MIRJANA MAROHNIĆ
Snimatelj: IVAN BANOVIĆ
Montažer: KRISTIJAN LAJŠIĆ

“Nevica je imala 3250 i 49 cm duga. Ono što je posebno, rođena je u vodenjaku – plodna voda mi nije pukla i to govori da je iznimno rijetko”, kaže majka Martina Požarić.

Martini je Neva treće dijete i izabrala je alternativni način rađanja, na stolčiću. Na ovakav se način rodi manje od 1% djece.

“Pa porod je to je kao jedna mala stolica na koju se posjedne. Iza je pratnja koja vas podržava i sve… Ne znam, feeling je jako prirodan, opuštajući…”, otkriva Martina Požarić.

Riječko rodilište od 2009. bilježi konstantan pad broja poroda, ipak čini se da je od prošle 2021. godine krenuo lagani oporavak, pa je tada bilo 2349 poroda što je 14 više nego godinu prije. I ova je godina dobro krenula.

“Evo 10 poroda imamo u Novoj godini, nakon prve male Neve koja nam se rodila nadajmo se da će se broj samo povećavati. U prosjeku ako gledamo, u našem se rodilištu rodi oko 7 djece svaki dan. Mi inače pokrivamo 3 županije PGŽ; IstraskI i Ličko-senjsku”, kaže Tea Štimac, pročelnica Zavoda za perinatologiju Klinike za ginekologiju i porodništvo KBC-a Rijeka.

Recimo i to da se u Rijeci sad već daleke 1986. godine rodilo najviše beba.

“I mi slijedimo europske trendove, žene rađaju sve starije, pa je u prošloj godini prosječna dob prvorotkinja bila viša od 30 godina, dok je 10 % bilo starijih od 40 godina koje su se odlučile na majčinstvo. Velik je broj i očeva prisutnih na porodu.”, otkriva Tea Štima, pročelnica Zavoda za perinatologiju Klinike za ginekologiju i porodništvo KBC-a Rijeka.

U protekloj se godini u riječkom rodilištu bilježi samo 6% prijevremeno rođene djece što je odličan rezultat kao i jako nizak perinatalni mortalitet koji je ispod 2 promila.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari