BERBA DESETLJEĆA

Video | U Vrbniku na Krku presretni: Berba grožđa odlična; Urodi vrbničke žlahtine mnogo kvalitetniji!

Foto: Goran Kovacic/PIXSELL

Berba grožđa u Vrbničkom polju u punom je jeku.

“Mi cijele godine čekamo ovo, skupili smo se, obitelj i prijatelji, već tjedan dana beremo. Berba nam je ove godine dobra i zadovoljni smo.”, kaže Dinka Brusić za Kanal RI.

Grožđe se bere cijeli dan. Među beračima ima i starih i mladih, a ispomoć pristiže iz raznih krajeva.

“Prvu godinu sam ovdje. Inače sam iz Makedonije i super je sve”, kažw Stefan Dimkovski a na novinarsko pitanje “Je li teško?” odgovara: “Ne, zabavno je, da vam kažem pravo, nije previše teško.”.

Više u VIDEOPRILOGU:

Novinarka: MIRELA HUNČEK
Snimateljica: ROBERTA DEŠKOVIĆ
Montažer: DORIAN CAR FLAVIANO

“Jednostavno je, škare uzmete i režete normalno. Ja sam imao 20 posto više uroda od lani.”, zadovoljan je Anton Šulina.

Prinosi žlahtine, koja je zastupljenija u vrbničkome kraju, na prošlogodišnjoj su razini, no zato je kvaliteta mnogo bolja.

“Ova godina bi trebala biti godina desetljeća, bar prema pokazateljima koje imamo sad. Imamo oko 50 posto ubranih količina. Vremenske prilike su nam se nasmijale. Kao što vidite grožđe je izuzetno zdravo, zrelo”, zadovoljan je Marinko Vladić, enolog PZ Vrbnik.

Parametri koji vinari traže su zadovoljavajući pa će žlahtina biti lagana i lepršava, s nižim udjelom alkohola, slažu se enolozi.

Kvalitetna jamči i siguran plasman na tržište. Iako se hrvatska vina slabo izvoze, stranci u domaćim sortama itekako uživaju. To je dokazala i protekla turistička sezona.

“Ove godine su svi vinari uspjeli prodati vino, tako da je podrum bio prazan za ovu berbu, i prošlo je sve u najboljem redu.”, kaže Anton Brusić, enolog PZ Gospoja.

Grožđe će biti pobrano do kraja tjedna, a kakva će u konačnici biti vrbnička žlahtina moći ćemo znati tek na Martinje, donosi Kanal RI.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari