VIŠKOVO: Nakon sedam godina završava se cesta duga sedam kilometara!

Na gradilištu već desetak dana traje opća mobilizacija. Radi 50 ljudi i 15 strojeva

Napokon dobra vijest za Viškovo kod Rijeke! Nebrojeno smo puta donosili priču o lažnim obećanjima i odgodama otvaranja ceste duge sedam kilometara koja se gradi – sedam godina!

Zaobilaznica koja će rasteretiti promet i mještanima Viškova omogućiti normalan život još je prošlog tjedna izgledala kaotično, ali ministar Butković čvrsto je naredio da pomicanja otvaranja nakon 30. rujna više nema.

Sve se praši od posla. Kada u nedjelju poslijepodne na gradilištu nema predaha ni za bagere ni za radnike, zna se da je voda – do grla! Nakon sedam godina otezanja do otvorenja nove ceste na Viškovu broje se sati.

“Neće se zafušariti, već radimo kako treba i bit će gotovo sve na vrijeme”, kaže nam radnik Pejo Jozić.

Na gradilištu već desetak dana traje opća mobilizacija. Radi 50 ljudi, 15 strojeva i tvrde kako noćas i sutra nema stajanja.

“Pa mi smo obećali i ministru i investitoru, Hrvatskim cestama, da ćemo to do 30. završiti. Vozila će biti u prometu, a mi ćemo ostat još jedno 7 do 10 dana hortikulture i okolo što imamo za urediti”, poručuje predsjednik Uprave tvrtke izvođača radova Tomislav Opačak.

Nakon sedam godina čekanja napokon će dobiti normalnu cestu

Mještani kažu: “Da se cestu kopalo jušnom žlicom, već je mogla biti završena!” Godinama se oteže pa se posljednjih dana radi udarnički!

“Cijelu noć se radilo, a jutros već u 6 i pol, 7, već su bili na gradilištu ti isti radnici, tako da vidite da se može kad se hoće”, ističe Željko Maras.

“Moram priznati da posljednjih sedam dana nikad nisu radovi bili intenzivniji nego sada”, dodaje Merima Ferk.

“Ako bude, veselim se.”

Sedam godina za sedam kilometara zaobilaznice koja, ističe načelnica, život znači.

“Općina Viškovo je u ovom razdoblju uspjela tri rotora potaknuti da se izgrade, da se tri raskrižja zapravo preprojektiraju, isto tako upozoravali smo na vrlo opasno raskrižje u Štefanima”, poručila je načelnica Općine Viškovo Sanja Udović.

Na kojemu će se, baš zato, idući tjedan postaviti semafori.

Za sutra ujutro najavljen je interni tehnički pregled.

“Na kojem ćemo pregledati prvenstveno, znači, glavnu trasu i osigurati nekakve minimalne tehničke uvjete i sigurnost prometa na cestama. Ako Bog da, evo ga u utorak bismo mogli do kraja dana pustiti glavnu trasu u promet”, optimističan je voditelj projekta Hrvatske ceste Davor Crnković.

Radnici će još biti uz nju, ali u roku od 30 dana mora se održati i službeni tehnički pregled. Mještanima su te formalnosti nevažne, samo im je važno da će nakon sedam godina čekanja napokon dobiti normalnu cestu.
Maja Brkljača

Više u VIDEOPRILOGU: