VIDEO&FOTO: Pogledajte prvo pristajanje hidroaviona na novoizgrađenom pristaništu u riječkoj luci

Na Adamićevom gatu u riječkoj luci svečano je otvoreno hidroavionsko pristanište s kojeg će zrakoplovi za nekih desetak dana polijetati prema kvarnerskim otocima

Večeras na Adamićevom gatu svečano – otvoreno je hidroavionsko pristanište s kojeg će zrakoplovi tvrtke European Coastal Airlines polijetati prema kvarnerskim otocima Lošinju i Rabu te u Novalju na Pagu, ali i Splitu.

Vrpcu su na svečanom otvorenju zajednički presjekli gradonačelnik Grada Rijeke Vojko Obersnel i direktor ECA-e Klaus Dieter Martin u prisustvu drugih uzvanika i znatiželjnih Riječana koji su promatrali otvorenje pristaništa uveličano promotivnim letom i pristajanjem zrakoplova kojeg su svi prisutni po njegovu dolasku s velikim zanimanjem razgledali izvana i iznutra.

IMG_1690 IMG_1691 IMG_1693 IMG_1698 IMG_1699 IMG_1701 IMG_1703 IMG_1704 IMG_1705 IMG_1706 IMG_1711 IMG_1712 IMG_1714 IMG_1715 IMG_1716 IMG_1718 IMG_1719 IMG_1721 IMG_1725 IMG_1726

Hidroavioni će kroz nekih deset dana povezivati Rijeku i kvarnerske otoke Lošinj, Rab i Pag (Novalja!) ali i Rijeku i Split.

Do svojih odredišta stizat će kroz nekoliko desetaka minuta, i to će svakako biti zanimljivo mnogim turistima koji će ovoga ljeta tražiti najbrže prometne veze prema otocima, a pritom im cijena prijevoza neće biti primarni faktor u biranju prijevoznog sredstva.

Riječki gradonačelnik Vojko Obersnel rekao je da je Rijeka dobila novi aerodrom u samom središtu grada, da turisti sada za dvadesetak minuta mogu do svojih odredišta ili nastaviti putovanje te da se otoci sve više povezuju aviolinijama.

Klaus Dieter Martin iz tvrtke European Coastal Airlines kazao je da hidroavionske linije potiču turizam, promet i privredu i povezuju hrvatsko kopno i otoke, ali i Hrvatsku i Italiju.

– Na ovaj način kvarnerski otoci bit će još bolje povezani s kopnom što će puno značiti turistima ali i otočanima koji putuju prema Rijeci, istaknuo je zamjenik primorsko-goranskog župana Marko Boras Mandić dodavši kako su se upravo u PGŽ svim silama trudili da upravo riječka luka bude središnja polazišna točka za letove širom Sjevernog Jadrana, što je uloga kojoj su stremili npr. i Pula i Zadar.

Boras Mandić je također istaknuo kako je želja svih u Rijeci i županiji da hidroavionske linije zažive i tijekom cijele godine a ne samo turističke sezone, uz nastojanja kako bi se u ostatku godine i cijene nivelirale prema mogućnostima i potrebama domicilnog stanovništva koje bi time dobilo mogućnost neusporedivo bržeg prometnog doticaja s administativnim, zdravstvenim, upravnim… središtem županije.

U novo pristanište, ponton, objekt i drugo uloženo je 380 tisuća eura, a odredišta će povezivati hidroavioni kapaciteta 15, odnosno 19 putnika, koji lete na visini od 500 do 800 metara. Ljeti će hidroavioni polijetati više puta na dan, a najmanje jedan let dnevno održavat će se tijekom cijele godine, na sve četiri linije.

Tvrtka European Coastal Airlines osnovana je 2000. i otada radi na povezivanju gradova i otoka na jadranskoj obali hidroavionskim prijevozom. S komercijalnim letovima počela je 2014., na liniji Resnik – Jelsa, a sada povezuje aerodrome na moru Resnik, Split, Jelsu, Velu Luku, Lastovo, Rab i Pulu te zračne luke Dubrovnik, Mali Lošinj, Anconu i Pescaru.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari