VIKEND PROGNOZA Čeka nas poprilično izazovan vikend!

Foto: Riječanin/Mateo Levak

Vikend će biti prilično izazovan za sve koji će pokušati uloviti nekoliko suhih i ugodnih sati

U našem primorju postoji zvučna talijanska izreka koja kaže da će vrijeme kakvo imamo 4. travnja trajati idućih četrdeset dana. Nerealno je to, naravno, proljeće je u svojoj naravi promjenjivo, a ne kišno razdoblje.

Ipak, vjerujem da vam se već pomalo čini kao da lijeva već najmanje mjesec dana, a po informacijama koje dobivate iz naših prognoza može se iščitati kao da nikada neće prestati. Nije baš tako jer danas je tek šesti dan u kišnom nizu kojem se ipak već lagano nazire i kraj. Činjenica jest da glavnina oborina tek stiže, ali i da stiže u područje gdje još uvijek imamo manjak travanjske kišnice – u Slavoniju.

PETAK

U primorju će kiše biti znatno manje, u mnogim će dijelovima priobalja petak čak biti i suh, a nestabilnosti su najizglednije na jugu.

Bit će vjetrovito, na sjeveru uz povremeno umjeren sjeverac, pod Velebitom će puhati umjereno jaka bura, a na jugu će još mjestimice biti juga. Olujni udari bure mogući su samo na dobro poznatim burovitim dionicama pod Velebitom, posebno u Senjskim vratima i u zadarskom zaleđu.

Jutarnja temperatura od 1 u Gorskom kotaru do 8 mjestimice u Slavoniji, na moru od 9 do 12. Danju će se u unutrašnjosti zadržati hladno s 6 do 10 Celzija, dok će u unutrašnjosti Istre i Dalmacije i na obali biti podjednako svježe kao u četvrtak, od 12 do 16 stupnjeva.

VIKEND NA JADRANU

Na Jadranu će vikend biti promjenjiv i svjež. Prevladavat će svakako suho vrijeme, ali su i u subotu i u nedjelju još mogući pljuskovi. Najveća vjerojatnost za njih, 70 % i veća, u subotu je na dubrovačkom području, a u nedjelju ponovno na cijelom Jadranu.

Pod sjevernim Velebitom puhat će umjerena do umjereno jaka bura, a ostatak primorja u subotu će još biti pod utjecajem juga.

U nedjelju će se bura polako širiti duž cijele obale.

VIKEND U UNUTRAŠNJOSTI

Za vikend će kiša biti slabija i sporadična, ali ne treba računati na sasvim suho vrijeme. Zadržat će se oblačno i razmjerno hladno, a dojam neprimjerene svježine pojačavat će slab do umjeren sjeverni vjetar. Sjeverac će biti izraženiji u najsjevernijim dijelovima unutrašnjosti, u Podravini i Baranji te, dakako, na gorskim prijevojima gdje će biti umjerene bure. Nedjelja se od subote neće bitno razlikovati, ali bi temperatura ipak mogla biti pokoji stupanj viša.

Sve u svemu, vikend prilično izazovan za sve koji će pokušati uloviti nekoliko suhih i ugodnih sati. Novi tjedan i ulazak u proljetne praznike čine se iz ove perspektive znatno ljepšima, no o tome više u našim sljedećim tekstovima, ali i u televizijskim prognozama, svaki dan unutar RTL Vijesti u 16.30 i RTL-a Danas u 18.30. Pratiti nas možete i putem Facebooka!

Dunja Mazocco Drvar

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari