27 SUSJEDSTAVA EPK

Vikend u znaku harmonike! Susjedstvo Gomirje poziva na festival Gomirje Harmonika Mundijal 2020

Foto: Ilustracija (Mateo Levak/Riportal.hr)

U petak i subotu, 21. i 22. kolovoza u susjedstvu Gomirje, jednom od 27 susjedstava Europske prijestolnice kulture, bit će održana manifestacija Gomirje Harmonika Mundijal 2020, međunarodni festival harmonike.

Gomirje Harmonika Mundijal prikazat će bogato kulturno nasljeđe susjedstva Gomirje u Gorskom kotaru, postavljajući ga u širi kontekst europske i svjetske glazbene scene kojim se preko harmonike predstavljaju različite kulture i glazbeni izričaji.

Sve počinje u Dnevnom boravku susjedstva Gomirje, u Domu kulture (ul. Jove Mamule 23), gdje će se u petak od 13 do 14 sati održavati predstavljanje europskog susjedstva organizacije GreenWise People iz Velike Britanije, koja će u cjelogodišnji program susjedstva Gomirje, čim to epidemiološka situacija bude dozvoljavala, unijeti još jedan sadržaj – Šumsku školu za djecu i odrasle, kako bi stanovnike još više zbližili i upoznali s prirodom te odvikli od malih ekrana. Predstavljanje europskog susjedstva bit će održano kroz prezentaciju, a posjet europskih susjeda Gomirju odgođen je do daljnjeg.

 Gomirje Harmonika Mundijal 2020 nastavlja se majstorskom radionicom maestra Marka Hatlaka, istaknutog slovenskog harmonikaša, na koju je unaprijed prijavljeno 15 sudionika, a koja će se od 14 do 16 sati također održavati u Domu kulture u Gomirju.

Hatlak je studirao je na prestižnim akademijama u Njemačkoj, u gradovima Weimar i Wurzburg, gdje je i magistrirao u klasi slavnog prof. Stefana Hussonga. U svojoj koncertnoj aktivnosti Hatlak bilježi koncerte diljem svijeta s nekim od najslavnijih orkestara i poznatim glazbenicima, a glazba koju izvodi je kombinacija raznih stilova; od tanga do etno glazbe, od baroka do suvremene klasične glazbe.

Svečano otvorenje Gomirje Harmonika Mundijala 2020 održat će se u petak u 18 sati u dvorištu najzapadnijeg manastira srpske pravoslavne crkve u Europi u čijem je sklopu i crkva sv. Jovana Preteče. Program u protokolarnom dijelu otvaraju predstavnici tima Gomirje, Primorsko-goranske županije, Grada Rijeke, srpske pravoslavne crkve i RIJEKE 2020 te predstavnici tima susjedstva Kuti, koji Gomirju predaju vremensku kapsulu 27 susjedstava koja će se po završetku svih programa, s porukama susjedstava, pohraniti na 100 godina.
Od 18.10 sati na istom mjestu slijedi Koncert za harmoniku Marka Hatlaka (SLO), uz uvodni nastup mlade Marte Beljan (HR).

Gomirje Harmonika Mundijal 2020 nastavlja se u subotu, 22. kolovoza 2020.g. na nogometnom igralištu u Gomirju (ili u slučaju kiše u Domu kulture), gdje će se od 16 do 19 sati održavati program

Heligonke u gostima Udruge „Glazbeni susreti Gorskog kotara“.
Heligonka ili dijatonička harmonika ili frajtonerica, neizostavni  je dio kulturnog identiteta i tradicije Gorskog kotara. Specifičnost je u tehnici sviranja u kojoj pritiskom na jedan gumb kod upuhavanja mijeha harmonika daje jedan ton, a kod ispuhavanja mijeha pritiskom na isti gumb daje drugi ton. U Hrvatskoj se sviranje heligonke ne uči u glazbenim školama, već se umijeće sviranja prenosi s generacije na generaciju.

 Od 20 sati slijedi koncert za harmoniku Giampaolo Mrach Trija (IT/HR), u kojem sviraju Giampaolo Mrach na harmonici, Alessandro Scolz na klaviru i Zoran Majstorović na gitari, nakon čega će u 21.30 sati okupljeni uživati u nastupu Bojana Stipanovića, Milenka Bujda i Valentina Pribanića, harmonikaša iz Gomirja.

Nositelj inicijative susjedstva Gomirje je udruga Gomirje u srcu 1599,a partneri u provedbi programa su Manastir i crkva sv. Jovana Preteče te Nogometni klub Gomirje.
Posebne zahvale za realizaciju manifestacije putuju SKD-u Prosvjeta Pododborima Gomirje i Moravice, Primorsko-goranskoj županiji, Gradu Vrbovskom te svim mještanima Gomirja.

U svrhu što boljeg i učinkovitijeg djelovanja, umjetničkog i kulturnog dosega manifestacije Gomirje Harmonika Mundijal, formiran je i umjetnički Savjet manifestacije, koji čine eminentni članovi, umjetnici i kulturni djelatnici: Helena Semion Tatić, Lela Vujanić, Petar Mamula, Zoran Majstorović i Branka Cvjetičanin.

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari