VIŠAK PRIHODA 9 MIL. KUNA Grad Rijeka u prvih šest mjeseci ove godine uprihodio 350.727.526 kuna

Grad Rijeka uprihodio je u prvih šest mjeseci ove godine 350.727.526 kuna. Kada se od viška prihoda oduzme iznos kratkoročnog kredita koji je korišten za premoštenje razlike u dinamici ostvarenja prihoda i rashoda, Grad Rijeka je za prvih šest mjeseci ostvario višak prihoda u iznosu od približno 9 mil. kuna, rečeno je na gradonačelnikovom kolegiju.

Izmjene Zakona o porezu na dohodak znatno su utjecale na prihode proračuna Grada Rijeke Pojašnjavajući polugodišnje izvješće o izvršenju Proračuna Grada Rijeke za 2015. godinu gradonačelnik Vojko Obersnel je naglasio kako se je, kada je riječ o prihodima od poreza na dohodak, na žalost ostvarila tvrdnja koju je iznio prilikom usvajanja Proračuna za 2015.g., a to je da će izmjene i dopune Zakona o porezu na dohodak imati veliki negativni utjecaj na prihode jedinica lokalne samouprave.

Prihodi od poreza na dohodak su u prvih šest mjeseci za 21 milijun kuna manji nego u istom razdoblju lani, što znači da će do kraja godine taj iznos biti udvostručen, odnosno iznositi preko 40 milijuna kuna. Ostvareni prihodi manji su za 2,2% u odnosu na isto razdoblje prethodne godine, prvenstveno zbog manjeg ostvarenja prihoda od poreza na dohodak.

„Ni onda, niti sada nisam bio protiv porezne reforme koja rasterećuje poslovanje, ali uporno tvrdim, ne teret proračuna jedinica lokalne samouprave. Zakonodavac je trebao naći načina kako nadoknaditi sredstva koja će jedinice lokalne samouprave izgubiti izmjenama poreza na dohodak. To se nije dogodilo i gotovo je nemoguće nadoknaditi taj manjak. S obzirom na to da je riječ o smanjenim mjesečnim prihodima, Grad je bio prisiljen uzeti kratkoročne kredite radi održavanja likvidnosti“, rekao je gradonačelnik te dodao kako je već u donošenju Proračuna znatno smanjen dio rashoda, što će u konačnici osjetiti građani.

„Nismo htjeli dirati socijalni program, program decentraliziranih funkcija osnovnog školstva i vatrogastva, program širih javnih potreba osnovnog školstva, uz redovnu otplatu kreditnih obveza, osigurali smo sredstva za redovno poslovanje gradske uprave i ustanova – proračunskih korisnika te zadržali postojeći standard komunalne infrastrukture, ali smo morali odustati od nekih komunalnih zahvata. Smanjili smo plaće djelatnika gradske uprave i komunalnih i trgovačkih društava te bili prisiljeni povećati stopu prireza sa 12 na 15%, što nam je donijelo 6 milijuna kuna prihoda, ali da to nismo napravili, manjak bi bio još veći“.

Izvješće pokazuje kako je u prvih 6 mjeseci uprihođeno 350.727.526 kuna, odnosno 44% godišnjeg plana, dok ukupni rashodi iznose 320.919.611 kuna, odnosno 40% godišnjeg plana. Shodno tome višak prihoda iznosi 29.807.915 kuna.

Ostvareni prihodi manji su za 2,2% u odnosu na isto razdoblje prethodne godine, prvenstveno zbog manjeg ostvarenja prihoda od poreza na dohodak. No, s obzirom na to da je zbog potrebe premoštenja razlike u dinamici ostvarenja prihoda i rashoda, Grad u prvih 6 mjeseci koristio kratkoročni kredit kod poslovne banke, koji je koncem lipnja iznosio 20.926.613 kuna, nakon što se ostvareni financijski rezultat umanji za iznos korištenog kredita, proizlazi da je Grad Rijeka za prvih šest mjeseci ostvario višak prihoda u iznosu od približno 9 mil. kuna. Gradonačelnik je kazao kako su prihodi od poreza na promet nekretnina u prvom polugodištu ostvareni u iznosu od 13.045.446 kuna ili 71,3% godišnjeg plana, što je znak pozitivnog pomaka na tržištu nekretnina, koji na žalost još uvijek nije onakav kakav je bio prije nekoliko godina. Preneseni manjak prihoda iz prethodnih godina iznosi 204.560.739,43 kuna.

(I.N./GR)

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari