VIŠESTRUKI DARIVATELJI KRVI: Darivatelji iz PGŽ i bukvalno daju više krvi za Hrvatsku od prosjeka!

Povodom Dana dobrovoljnih darivatelja krvi, koji se obilježava 25. listopada, višestruke dobrovoljne darivatelje krvi s područja Primorsko-goranske županije primio je župan Zlatko Komadina sa suradnicima.

Na primanju u Primorsko-goranskoj županiji sudjelovali su Juraj Buneta sa 175 darivanja, Ratko Stefanović sa 150 darivanja te Viktor Biljčević, Robert Haide, Jugoslav Pilepić, Arsen Smokvina, Ivo Vidotto, Ivan Stranić, Miljenko Čargonja i Želimir Mihalić sa po 125 darivanja.

Društvo Crvenog križa Primorsko-goranske županije davalaštvo krvi smatra jednom od svojih osnovnih djelatnosti pa se stoga znatno angažira na provedbi programa koji pridonose promidžbi davalaštva i ostvarivanju većih prava darivatelja krvi. Posebna se pažnja usmjerava prema mladim osobama, njihovoj edukaciji i animiranju u izgrađivanju pozitivnog stava prema darivanju krvi.

Župan Komadina čestitao je svim darivateljima i zahvalio se u ime građana te istaknuo da je impresivna jubilarna brojka od 125, 150 i 175 darivanja krvi koje sigurno predstavlja cijeloživotno darivanje. „I jedno darivanje je vrijedno a mi kroz promociju Društva Crvenog križa a i ovim našim prijemom šaljemo svijest drugim ljudima da se uključe u dobrovoljne darivatelje krvi a naša Županije je daleko iznad prosjeka Republike Hrvatske, rekao je Komadina.

Tijekom svake godine u županiji se u prosjeku prikupi oko 14 000 doza krvi. Na području koje pokriva Društvo Crvenog križa PGŽ-a prikuplja se 4,57 doza krvi na 100 stanovnika što je znatno više u odnosu na hrvatski prosjek prikupljenih doza u organizaciji Crvenog križa (3,32). Gradska društva Crvenog križa Čabar i Rab jedna su od najuspješnijih u dozama prikupljene krvi u Republici Hrvatskoj.

Ravnatelj Društva Crvenog križa Primorsko-goranske županije Darko Varljen zahvalio se na prijemu darivateljima krvi te je istaknuo da prijem nije samo iskazivanje časti višestrukim darivateljima nego se daje priznanje svim darivateljima i predstavlja promidžbu za mlade koji će tek postati darivatelji.

Predsjednik Nacionalnog odbora dobrovoljnih darivatelja krvi Republike Hrvatske Ivo Vidotto obratio se u ime svih darivatelja istaknuvši bitnu ulogu darivatelja krvi. Darivatelji krvi su važni jer predstavljaju ono što mi želimo postići, a to je da bude što više darivatelja posebno mladih kako bi izbjegli bilo kakve kritične situacije koje imamo posebno u ljetnim mjesecima. Nastojimo podići postotak darivatelja kako bi postigli razinu europskih standarda. Smatramo da je kod nas postotak oko 2.5 % darivatelja a želja nam je doći na 4% . Tu je važna i uloga medija koji prenose prave informacije kako bi ljudi shvatili da darivanje nije štetno, jer darivanjem krvi činimo dobro cijeloj zajednici te darivanje krvi je temelj cijelog zdravstvenog sustava.

Župan i zamjenica župana Marina Medarić dobrovoljnim darivateljima krvi uručili su zahvalnice i prigodne darove. (pgž)

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari