„VOLONTERI SKUPLJAJU OSMIJEHE“: Dvadesetak volontera razveselilo djecu u Dječjoj bolnici Kantrida!

Mali pacijenti su na trenutak zaboravili na svoj boravak u bolnici, slušali su priče i čitali slikovnice, uživali u trikovima klaunova-doktora s kojima su i zapjevali, a volonteri su ih razveselili šarenim balonima

Dvadesetak volontera – studenti Fakulteta Zdravstvenih studija, udruge Portić, Za bolji svijet i SMART danas su na odjelima Dječje bolnice Kantrida” proveli volontersku akciju „Volonteri skupljaju osmijehe“. Akcija je poslužila i kao uvod u simpozij „Vrijednost volontiranja za studente i zajednicu“.

Mali pacijenti su na trenutak zaboravili na svoj boravak u bolnici, slušali su priče i čitali slikovnice, uživali u trikovima klaunova – doktora s kojima su i zapjevali, a volonteri su ih razveselili šarenim balonima.

Nažalost, u Hrvatskoj su rijetki primjeri volontiranja u bolnicama – obično volonterske aktivnosti organiziraju udruge (na primjer Udruga Nada, Portić, Krijesnica) dok bolnice kao organizatore volonterskih aktivnosti nalazimo još rjeđe.

Kako kazuje praksa uključivanja volontera u ustanove u području socijalne skrbi, volonteri mogu doprinijeti tomu da pacijenti svoj boravak u bolnici doživljavaju manje stresnim, ispunjavanjem vremena čitanjem, razgovorom, igrama, kreativnim radionicama i slično.

Iz udruge SMART poručuju kako se nadajuo da će volonterstvo postati dio zdravstvenih ustanova kako bi se i kroz taj aspekt podigla kvaliteta liječenja.

Akcija je sufinancirana sredstvima Studentskog zbora Sveučilišta u Rijeci i Ministarstva socijalne politike i mladih, a održana je kao dio aktivnosti nacionalne manifestacije Hrvatska volontira koju organizira Hrvatska mreža volonterskih centara s ciljem promocije volonterstva.

Udruga SMART – Volonterski centar Rijeka je suosnivačica i članica HMVC-a i suorganizatorica manifestacije Hrvatska volontira.

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari