VRUĆI “AKTUALAC” SJEDNICE RIJEČKOG GV-a: “Zašto se roditeljima djece oboljele od malignih bolesti ne osigura smješta u Rijeci?”

Foto: Ilustracija (Goran Kovacic/PIXSELL)

Na Aktualnom satu 17. sjednice Gradskoga vijeća Grada Rijeke gradski vijećnici postavili su mnoga vrlo zanimljiva pitanja

Mi smo za vas izdvojili dva, a tiču se već “opjevanog” promotivnog videospota proijekta Rijeka EPK 2020 redatelja Dalibora Matanića te još uvijek neriješeno pitanje smještaja roditelja djece oboljele od malignih bolesti u Rijeci.j

Gradski vijećnik Marinko Koljanin (nezavisni) kazao je kako je promotivni spot za projekt Europske prijestolnice kulture u režiji Dalibor Matanića proglašen kontroverznim, što je ocijenio indikativnim.

Koljanin je rekao kako je spot Hrvatsku turističku zajednicu i porezne obveznike koštao 600 tisuća kuna te „pokazao tipične riječke detalje, djevojku na konju, astronauta američkog i tako dalje, a mi koji to nismo razumjeli smo neuki i primitivni i seljačine. Ja se ne smatram takvim, a vjerujem da i nitko u ovoj dvorani“, rekao je Koljanin. Vijećnik je kazao kako smatra da bi dva studenta s dronom napravila spot za kudikamo manje novaca te bi pokazali inventivnost i kulturu.

Koljanin je temu povezao s pročelnicom Odjela za hematologiju riječkog KBC-a na Kantridi i njenim upitima Gradu da ustupi smještaj za roditelje djecu oboljelu od malignih bolesti, te pitao može li Grad zajedno s Primorsko-goranskom županijom djelovati i napraviti nekakvo rješenje.

Photo: Goran Kovacic/PIXSELL

Gradonačelnik Vojko Obersnel se osvrnuo na promotivni film za projekt EPK, kazavši kako je sadržaj spota pitanje umjetničke slobode te kako je scenarij spota izabran među konkurencijom od dvadeset dva prijavljena.

Obersnel je rekao kako se o filmu može raspravljati kao i o svakom drugom umjetničkom djelu, iskazavši kako film nije koštao 600 tisuća kuna, već 400 tisuća kuna, koje je u potpunosti platila Hrvatska turistička zajednica, u sklopu sufinanciranja projekta EPK. Gradonačelnik je rekao da uvažava činjenicu da se film nekome može sviđati ili ne sviđati, ocijenivši kako je s njegovog gledišta film uspio zato jer je pobudio interes za Rijeku, što se dogodilo zahvaljujući navedenoj kontroverziji i izazvanoj raspravi u javnom prostoru.

Kada je riječ o smještaju roditelja djece oboljelih od malignih bolesti na području oko bolnice na Kantridi, Obersnel je rekao da ne zna zašto se taj problem pojavio u javnosti, budući da je Grad Rijeka uvijek ulagao u KBC, prema njihovim zahtjevima i željama.

Photo: Goran Kovacic/PIXSELL

Gradonačelnik je kazao kako Grad nije dobio službeni zahtjev za osiguranje stana za roditelje koji dolaze sa svojom djecom na liječenje na Kantridu te dodao kako Grad u svom vlasništvu nema stanove u blizini Dječje bolnice. Gradonačelnik je rekao kako je Grad Rijeka u svom proračunu već izdvojio 100 tisuća kuna za uređenje prostora unutar Dječje bolnice na Kantridi za roditelje oboljele djece, te da bi pitanje na što su utrošeni ti novci trebalo postaviti nadležnima u KBC-u Rijeka.

„Mislim da smo mi i dosad pokazali visok stupanj osjetljivosti općenito za KBC, a posebno za Kliniku za dječje bolesti i dječju kirurgiju, te Odjel za dječju hematologiju“, rekao je Obersnel i dodao kako je pored navedenih 100 tisuća kuna Grad sufinancirao izgradnju i uređenje novog Odjela za hematologiju, smještenog u upravnoj zgradi Klinike za pedijatriju.

„Žao mi je što se jedna, s jedne strane tužna, a s druge strane lijepa priča kroz ovu humanitarnu akciju izrodila u plasiranje neistina i političko prepucavanje u kojem ja ne želim, niti sam sudjelovao“, rekao je gradonačelnik.

Vijećnik Koljanin je rekao kako je pitanje o spotu stvar ukusa, kazavši kako je spot moderan. Koljanin je kazao ne želi raspravljati o temi umjetničkih sloboda no naglasio kako je nedopustivo da je Dalibor Matanić sebi dozvolio da Riječane ili one koji spot nisu razumjeli prozove za nepismenost i nekulturu.

Photo: Goran Kovacic/PIXSELL

Vijećnik je zatražio pisani odgovor u vezi smještaja za roditelje, kazavši kako je iz bolnice dobio informaciju da su zahtjevi slani godinama te dodao kako Grad svejedno može reagirati i u slučaju da zahtjevi nisu slani.

Josip Ostrogović (HDZ) kazao je kako je pročelnica Odjela za hematologiju riječkog KBC-a jednom od web portala izjavila: „Unatoč dugogodišnjim molbama, Grad Rijeka nije omogućio korištenje stana u kojem bi se mogle smjestiti obitelji čija se djeca liječe od raka u Dječjoj bolnici Kantrida, a nisu iz Rijeke“.

Ostrogović tvrdi da navedena pročelnica „moli gradske vlasti da napokon reagiraju na njene dugogodišnje zamolbe da se roditeljima djece oboljele od malignih bolesti koja se liječe u Rijeci omogući jedan smještaj u blizini Dječje bolnice Kantrida kako bi obitelji mogle biti zajedno kada dijete pauzira od kemoterapije“.

Vijećnik Ostrogović je zaključio kako netko u ovom slučaju ne govori istinu te upitao gradonačelnika zašto Grad nije osigurao smještaj te može li Grad omogućiti smještaj.

Foto: Goran Kovačić/Pixsell

Gradonačelnik Obersnel je ponovio kako je na zahtjev KBC-a Grad izdvojio i uplatio 100 tisuća kuna za namjenu uređenja prostora u kojem će boravit roditelji djece koja dolaze na liječenje u Kliniku za pedijatriju i dječju kirurgiju.

Obersnel je kazao kako je Grad izdvojio milijune kuna za slične namjene i da nema razloga da ne sudjeluju i dalje, ponovivši kako Grad Rijeka ne posjeduje stanove u blizini bolnice. Gradonačelnik je rekao da ne zna kome je navedena pročelnica upućivala pisma, dodavši pritom da njemu nije.

On je istaknuo kako ne zna zašto je bila potrebna ovakva intervencija s obzirom na to da se problem mogao riješiti kao i deseci drugih zahtjeva iz klinika vezanih uz zdravlje djece.

Gradonačelnik je ponovio kako ne želi sudjelovati u političkim prepucavanjima i jeftinim stjecanjem političkih poena na ovakvim osjetljivim pitanjima.

Vijećnik Ostrogović je kazao kako je gradonačelnikov odgovor na pitanje „jadan“, kako on kao vijećnik ne želi skupljati političke poene, te kako je pitao što Grad može učiniti u ovoj situaciji. Ostrogović je rekao da je gradonačelnik Obersnel potrošio 50 milijuna kuna na autobusni kolodvor te kako je Grad Rijeka u minusu od 300 milijuna kuna.

Sandra Krpan (SDP) kazala je kako vijećnik Ostrogović (HDZ) može apelirati kod ministra državne imovine Gorana Marića (HDZ) da se KBC-u dodijeli stan u državnom vlasništvu za pružanje smještaja obiteljima djece koja se liječe u DB Kantrida. Vijećnica Krpan je kazala kako su državne vlasti neosjetljive kada se radi o bolesnoj djeci, ističući kako je ovaj potez najmanje što HDZ na vlasti može učiniti.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari