IZVOJENO MILIJUN KUNA

Za 75 učenika priznato pravo na pomoćnika u nastavi u osnovnim i srednjim školama kojima je osnivač PGŽ

Foto. Ilustracija (S predstavljanja projekta pomoćnika u nastavi)

Na Kolegiju župana donijete su odluke koje proizlaze iz dopunjenog Pravilnika o pomoćnicima u nastavi i stručnim komunikacijskim posrednicima kojim je utvrđen način uključivanja i obavljanja poslova pomoćnika u nastavi i stručnih komunikacijskih posrednika u školama i drugim javnim ustanovama koje provode djelatnost odgoja i obrazovanja

Tim je Pravilnikom utvrđeno da osnivač donosi odluku o priznavanju ili odbijanju prava na potporu pomoćnika u nastavi ili stručnoga komunikacijskog posrednika. Ovisno o teškoći djeteta, Odluka obavezno sadrži i razdoblje na koje se priznaje pravo i to u trajanju najdulje do četiri godine, kao i napomenu o tome može li učenik koristiti pravo na potporu zajedno s drugim učenikom/učenicima ili isključivo individualno.

Također je zadnjim izmjenama Pravilnika omogućeno roditeljima da iskažu primjedbu Ministarstvu na odluku o odbijanju prava na pomoćnika u nastavi, a dijelom je izmijenjen i postupak donošenja odluke o priznavanju prava na pomoćnika u nastavi na način da Ministarstvo daje suglasnost na donesenu Odluku, a ne kao do sada prije donošenja.

Sukladno utvrđenom i provedenom postupku za uključivanje pomoćnika u nastavi, na prijedlog stručnog povjerenstva pojedine školske ustanove, a uz prethodno pribavljeno pozitivno mišljenje Stručnog povjerenstva UO za odgoj i obrazovanje PGŽ, na Kolegiju župana donijeta je odluka o priznavanju prava na potporu pomoćnika u nastavi za ukupno 75 učenika u 25 škola, među kojima je 59 učenika iz 19 osnovnih škola te 16 učenika iz 6 srednjih škola. Ovo nije konačni broj jer se još trebaju utvrditi potrebe za učenike prvih razreda, kako osnovnih tako i srednjih škola, nakon provedenih upisa.

Inače, za provedbu ovog programa iz proračuna PGŽ godišnje se izdvaja oko milijun kuna.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari