ANKETA

ANKETA: Za koga biste glasali da su danas izbori?

Photo: Sanjin Strukic/PIXSELL

Iako još ne znamo datum parlamentarnih izbora, pripreme su počele

U iščekivanju raspuštanja Sabora, koje bi se po najavama trebalo dogoditi u idućih desetak dana, već su odmakla nagađanja o koalicijama koje bi se mogle pojaviti na izbornim listama.

Neke koalicije već su formirane, druge se naziru, a neke su stranke najavile samostalan izlazak na izbore. Mi vam nudimo anketu u kojoj se možete izjasniti o vašim preferencijama – bez obzira na buduće koalicijske liste. Pitanje je jednostavno: “Za koga bi glasali da su danas izbori?

Na prošlim parlamentarnim izborima koalicija koju smo znali kao “Kukuriku” koalicija išla je s dvije liste. Jednu su činili SDP, HNS, HSU i HSS, a drugu koalicija IDS-a, PGS-a i Liste za Rijeku. U osmoj izbornoj jedinici ukupno su osvojili devet mjesta, s time da je IDS osvojio tri mandata, a SDP-ova lista šest. Sa SDP-ove liste u Sabor su ušli Željko Jovanović koji je bio nositelj liste, Peđa Grbin koji je bio na drugom mjestu, Romana Jerković koja će sada sudjelovati na izborima kao europarlamentarka, Silvano Hrelja iz HSU-a koji opet ima sigurnu poziciju na listi, Nada Turina Đurić iz HNS-a te SDP-ovka Ana Komparić Devčić koja je završila u klubu Milana Bandića.

Jutarnji list donosi insajderske informacije lijeve koalicije

– Mandati koje možemo osvojiti kreću se u rasponu od devet do jedanaest. Razgovaramo i procjenjujemo što nam je bolje – kaže Miletić, ali napominje da IDS pritom inzistira na projektima i prograrmima. – Istra kao zasebna regija preduvjet je svih razgovora. Tu želimo jasnu poziciju mogućih partnera, kao i oko vječne teme decentralizacije – izričit je predsjednik IDS-a i kaže da sada najbolje vidimo što znači regionalni ustroj.

Bude li IDS išao sa svojom listom, rado bi surađivao s PGS-om kao i 2016. godine, no s njime pregovara i SDP. Primorsko-goranskom županu Zlatku Komadini, koji će biti nositelj liste u sedmoj izbornoj jedinici, zlata vrijedi svaki koalicijski partner, pa će se sigurno potruditi da pridobije PGS za sebe.

SDP je već odlučio da nositelj njihove liste u osmoj izbornoj jedinici bude Erik Fabijanić, predsjednik Glavnog odbora, a Peđa Grbin bi trebao biti na zadnjem mjestu. Kako je na prošlim izborima Grbin dobio samo 745 glasova manje od predsjednika IDS-a i niti 500 manje od nositelja svoje liste, zadnje mu mjesto ne bi trebalo predstavljati problem na samostalnoj listi, dok je koalicija s IDS-om neizvjesna. – donosi Jutarnji list.

Još tri opcije prešle prag

Prije četiri godine, izborni su prag prešle još tri opcije. HDZ je izašao samostalno i osvojio je za ovu izbornu jedinicu standardnih 20% i tri mandata. Mandate su još osvojili Živi zid i MOST. U međuvremenu, prvi su potpuno potonuli nakon raskola izazvanog po osvajanju mandata na europarlamentarnim izborima, dok je rejting MOST-a mjesecima oko izbornog praga stoga na ovim izborima svoju sreću traže u izlasku na izbore unutar Domovinskog pokreta Miroslava Škore kojeg su podržali na nedavnim predsjedničkim izborima.

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari