NA DANAŠNJEM KOLEGIJU

Za medicinsku opremu Thalassotherapiji Opatiji i INSULA-i Rab 3,2 milijuna kuna

Thalassotherapiji Opatija odobrena je nabavka ultrazvučnog aparata za kardiologiju vrijednosti 1,25 milijuna kuna i radne stanice za obradu slika u radiologiji u iznosu od 1,18 milijuna kuna dok je Županijskoj specijalnoj bolnici za psihijatriju i rehabilitaciju INSULA dana suglasnost za kupnju RTG uređaja za radiološku dijagnostiku ukupne vrijednosti 800 tisuća kuna, a koju prema Zakonu o zdravstvenoj zaštiti opće i specijalne bolnice moraju imati u svom sastavu, izvijestio je župan Zlatko Komadina o nastavku ulaganja u zdravstvene ustanove PGŽ-a na redovitoj tjednoj konferenciji za novinare.

Prema rasporedu sredstava za financiranje redovne djelatnosti dviju stanica Hrvatske gorske službe spašavanja koje djeluju na području Primorsko-goranske županije, HGSS-u Stanica Rijeka dodijeljen je iznos od 122 tisuće kuna, a Stanici Delnice 58 tisuća kuna, dodao je župan. Istaknuo da su ove dvije stanice u prethodnoj godini imale 121 intervenciju. Sto akcija spašavanja i pružanja intervencija provela je Stanica Rijeka koja pokriva područje 27 jedinica lokalne samouprave, a preostale Stanica Delnice koja djeluje na području devet goranskih gradova i općina.

Vezano uz aktualnosti iz Ukrajine, župan je iznio podatak da na području Primorsko-goranske županije boravi 641 osoba raseljena iz Ukrajine, a njih 392 prijavljeno je preko sustava Crvenog križa. Nastavu u primorsko-goranskim školama pohađa 37 djece i to 34 osnovnoškolca i troje srednjoškolaca, dodala je resorna pročelnica Edita Stilin. Uz dodatnu nastavu hrvatskog jezika u koju je uključeno 20 učenika, PGŽ je osigurala knjige, radne bilježnice i prehranu za sve učenike iz Ukrajine. „Djeca su jako lijepo primljena, a svi ravnatelji i djelatnici iznimno su se potrudili“, navela je pročelnica i istaknula da su pojedini ravnatelji izradili i mali ukrajinsko-hrvatski rječnik novim učenicima.

VIDEO DANA:

Prema Prijedlogu plana upisa učenika u prve razrede srednjih škola, planirano je 2638 mjesta u 123 razredna odjela za 2374 učenika 8. razreda kojih je ove godine na području PGŽ-a 173 više. Učenicima će biti na raspolaganju 77 različitih programa i to pet gimnazijskih, 64 strukovnih, jedan dvogodišnji strukovni program, tri umjetnička programa i četiri programa za učenike s teškoćama u razvoju.

Govoreći o financiranju javne turističke infrastrukture, resorni pročelnik Brajan rekao je kako je temeljem rezultata javnog poziva raspoređeno milijun kuna za deset projekata gradova i općina PGŽ. Njih sedam nalazi se na području Gorskog kotara s obzirom je u cilju ulaganje u slabije razvijena područja. Većinom se radi o gradnji šetnica, vidikovaca i biciklističkih staza koje će doprinijeti atraktivnosti Gorskog kotara, a Općina Mrkopalj prijavila je gradnju info punkta Goranska kuća. Program je financiran iz proračuna PGŽ-a, a ne kao do sada od naknade od koncesija za turističko zemljište koja se radi COVID-19 situacije trenutno ne naplaćuje, rekao je pročelnik Brajan.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari