'ŽENSKA PRAVA SE SUŽAVAJU'

Video | ‘Za obitelj – kad ju želiš i kakvu ju želiš’: Pogledajte što su još iz Rijeke poručili sudionici Hoda za slobodu

‘Svoga tijela gospodarica’ i ‘Za obitelj kad ju želiš kakvu ju želiš’, samo su neki od brojnih transparenata koje su nosili sudionici riječkog Hoda za slobodu

U organizaciji neformalne inicijative „Građanke i građani Rijeke“ održan je Hod za slobodu, a okupljeni su se nakon okupljanja na Korzu, ispred Radio Rijeke uputili do Jadranskog trga gdje je održan prigodni program. Već dugo u Hrvatskoj jačaju narativi koji stavljaju ženu u podređeni položaj, poručili su iz organizacije Hoda za slobodu.

‘Nećemo pokleknuti’ bilo je središnje geslo povorke, donosi Kanal Ri.

Ovogodišnji je podnaslov Hoda za slobodu je „Nećemo pokleknuti“, s aluzijom na pokret „Muževni budite“ u sklopu kojeg se na glavnom zagrebačkom trgu, a i u drugim hrvatskim gradovima, skupljaju muškarci koji mole za žensku čednost, ograničavanje ženskih prava i za to da muškarci postanu “glavni duhovni autoritet u obitelji”.

Ova praksa, smatraju organizatorice Hoda za slobodu, nastavak je normalizacije ultrakonzervativnog diskursa koji je u Hrvatsku uvezen, a javni je format zaprimio Hodom za život koji je u Rijeci održan istovremeno kada i Hod za slobodu.

Hodu za slobodu pridružili su se i riječki gradonačelnik Marko Filipović, zamjenici gradonačelnika Sandra Krpan i Goran Palčevski, kao i predsjednica Gradskog vijeća Grada Rijeke Ana Trošelj.

Organizatorice poručuju – jasno je da molitelji ideološki instrumentaliziraju vjeru, jednako kao što njihovi suborci protiv prava žena da donose odluke o vlastitom tijelu kroz Hod za život instrumentaliziraju ljubav (“Samo daj mi ljubav” njihova je glavna ovogodišnja poruka). Ni takva vjera, koja isključuje i stoljećima unatrag odbacuje polovicu stanovništva, ni takva ljubav koja je dobra samo ako joj žena služi kao inkubator, neće nam pomoći da se snažnije nosimo sa silinom izazova suvremenog svijeta.

„U posljednjih pet godina, otkad kao inicijativa Građanke i građani Rijeke pozivamo na mirne prosvjedne skupove, drugi pol sve polariziranijeg društva sasjekao bi prava na rodnu jednakost, autonomiju i slobodu izbora, a da borba za stjecanje navedenih prava, nažalost, nije ni blizu svome kraju“, poručili su organizatori.

Više u videoprilogu!

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari