REDOVITI SUSRET S NOVINARIMA

Za pripremu zimske sezone u Gorskom kotaru PGŽ osigurala 270 tisuća kuna

Na redovitom susretu s novinarima, zamjenica župana Marina Medarić i pročelnik UO za poduzetništvo, turizam i ruralni razvoj Mladen Brajan izvijestili su o više raspisanih javnih poziva i odlukama o rasporedu sredstava.
Raspisan je javni poziv za sufinanciranje aktivnosti Ureda za mlade Primorsko-goranske županije u 2022. godini koji je je otvoren do 10. listopada 2022. Za ovu namjenu PGŽ je osigurala iznos od 209 tisuća.

Sredstvima Proračuna Županije u proteklim godinama potpomognuta je uspostava više informativno-edukacijskih punktova i/ili društvenih domova za mlade u Rijeci, Lovranu, Lovranskoj Dragi, Vrata-Fužine, Viškovu, Klani, Brod Moravice, Crnom Lugu-Delnice i Mrkoplju kao mjesta susreta, druženja i suradnje mladih, kroz neformalne skupine ili putem udruga mladih.

Ovim se predlaže nastavak suradnje sa zainteresiranim jedinicama lokalne samouprave u cilju uspostave novih punktova/društvenih domova, odnosno unapređenja postojećih, a prednost u sufinanciranju imat će oni gradovi i općine koji do sada nisu ostvarili financijsku potporu Županije za ovu svrhu.

Raspisan je i Javni poziv za odabir programa za zadovoljenje javnih potreba u području kulture u 2023. godini. Kroz Program se podupiru programi očuvanja i njegovanja kulturne baštine, poticanje kreativnih i kulturnih industrija i kulturne manifestacije.

Natječaj je otvoren do 31. listopada 2022. godine, a prijaviti se mogu ustanove čiji osnivač nije županija, udruge čije je područje djelovanja kultura i umjetnost, umjetničke organizacije, pravne osobe i privatne ustanove upisane u registar neprofitnih organizacija RH koje obavljaju djelatnosti u kulturi na području županije, vjerske zajednice, turističke zajednice, jedinice lokalne samouprave s područja županije te druge neprofitne organizacije.
Kako je istaknula zamjenica, javni poziv raspisan je ranije nego inače jer novi Zakon o kulturnim vijećima i financiranju javnih potreba u kulturi propisuje da davatelj financijskih sredstava najkasnije do 1. listopada mora objaviti javni poziv za sljedeću proračunsku godinu. S obzirom da je zakonska obveza objaviti javni poziv, a još uvijek nije donesen Proračun PGŽ za 2023. godinu, nije bilo moguće utvrditi iznos novčanih sredstava za provedbu programa, no, planira se okvirni iznos istovjetan prošlogodišnjem od otprilike 2,1 milijuna kuna.

Sa ciljem dodatnog poticanja održivosti rezultata i uključivanja lokalne zajednice te kulturne i turističke promocije Kulturno-turističke rute Putovima Frankopana, Primorsko-goranska županija putem Upravnog odjela za kulturu, sport i tehničku kulturu raspisala je i Javni natječaj za sufinanciranje programa, projekata i manifestacija udruga i umjetničkih organizacija te manifestacija jedinica lokalne samouprave. Natječaji su otvoreni do 27. listopada 2022. godine. Za sufinanciranje udruga osigurano je 50 tisuća kuna, a za gradove i općine 80 tisuća kuna.

U okviru ovih poziva sufinanciraju se programi, projekti i manifestacije s frankopanskom temom koji su provedeni ili će se provesti u 2022. godini isključivo na lokacijama obuhvaćenim Rutom.

Ovim putem doprinosi se privlačenju posjetitelja na lokacije kaštela, unapređenje turističke ponude, poticanje razvoja održivog turizma, suradnju dionika iz područja kulture i slično, navela je zamjenica Medarić.
Za pripremu zimske sezone, odlukom o odabiru projekata razvoja zimskog turizma u Gorskom kotaru za 2022. godinu, raspoređeno je 271 tisuća kuna na šest prijavitelja, pet gradova i općina te jednog poduzetnika, informirao je pročelnik Mladen Brajan koji je dodao kako je prioritet Primorsko-goranske županije u narednom razdoblju jačanje turizma u Gorskom kotaru.

Primorsko-goranska županija rasporedit će i 700 tisuća kuna za 145 prijavitelja i 164 prijavljenih manifestacija pristiglih na Javni poziv za dodjelu sredstava za pokroviteljstva, financiranje manifestacija i drugih događanja koje se provode od 01.07. – 31.12.2022. godine.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari