ZA SVAKU POHVALU U riječkim školama obilježen Dan ružičastih majica

U svjetsku akciju obilježavanja Dana ružičastih majica, koja se obilježava zadnju srijedu u veljači, uključili su se i riječke škole

Hrvatski sabor proglasio je Dan ružičastih majica Nacionalnim danom borbe protiv vršnjačkog nasilja.

Ideja za Dan ružičastih majica nastala je u znak protesta zbog incidenta koji se dogodio u jednoj školi prije 10 godina u Kanadi kada je dječak, u znak potpore bolesnoj majci, došao u školu u ružičastoj majici i zbog toga bio izložen vršnjačkom nasilju. Inicijativom školskih kolega je na konstruktivan i inteligentan način riješeno sustavno zlostavljanje dječaka, posvećenog podršci liječenju teško bolesne majke. Ružičaste majice, koje su solidarno s dječakom nosili njegovi školski kolege, postale su prepoznatljiv simbol inicijative, i kasnije, međunarodno prepoznate obljetnice.

U svjetsku akciju obilježavanja Dana ružičastih majica, koja se obilježava zadnju srijedu u veljači, uključili su se i učenici riječkih škola, prenose mrežne stranice Grada Rijeke.

Tako je u OŠ Ivana Zajca, čiji su učenici prošle godine od strane Centra za edukaciju i prevenciju nasilja odabrani za najljepšu grupnu fotografiju koja promiče nenasilje, i ove godine svi odjenuli ružičaste majice. U razne aktivnosti koje su pod motom STOP NASILJU MEĐU DJECOM! provodili tijekom cijelog tjedna, bili su uključeni svi učenici i učitelji.

Vrijedne ruke mlađe i starije likovne grupe ukrašavale su panoe u školi, a centralni pano je postao kolaž kreativnih uradaka s ispisanim pozitivnim porukama i vrijednostima te literarnim radovima. Učenici razredne nastave izrađivali su edukativne plakate, radili na tekstovima koji promiču toleranciju i poštivanje različitosti te sudjelovali u radionicama i raspravama u svrhu sprječavanja nasilja među djecom.

Sedmi razredi debatirali su na temu: „Treba li zabraniti društvene mreže maloljetnicima zbog cyber nasilja?“ Završnica svih tjednih aktivnosti zabilježena je zajedničkom „ružičastom“ fotografijom snimljenom u holu škole na kojoj svi učenici i učitelji zajednički poručuju: STOP NASILJU!!!, a sve je popraćeno mjuziklom „Festival životinjskog carstva“ koji promiče poštenje, iskrenost i marljivost. Osim navedenoga, kao i u OŠ Turnić, djelatnici PU PGŽ održali su predavanja generaciji 4.,5.,i 6-tih razreda na temu Prevencija vršnjačkog nasilja.

I OŠ Centar uključila se u obilježavanje ovoga dana izradom digitalnih materijala na satu informatike. Nastale su ružičaste majice s porukama koje sve vode u jednom smjeru: Nasilje nije rješenje. Nacionalni dan borbe protiv vršnjačkog nasilja u Centru za odgoj i obrazovanje obilježen je izradom plakata i razgovorom o nenasilnim oblicima ponašanja. Kako bi dojam bio veći učenici su se sa svojim razrednicima naravno obukli u ružičasto.

U obilježavanju Dana ružičastih majica sudjelovali su i djelatnici i učenici OŠ Eugen Kumičić odijevanjem ružičaste majice ili ružičastog odjevnog predmeta po želji. Učenici svih razrednih odjela sa svojim su razrednim učiteljima proveli interaktivne radionice na temu vršnjačkog sukoba i nasilja te o načinima prevencije istih. Učenici svih razrednih odjela, uključujući i produženi boravak, sa svojim su učiteljicama izradili prigodne likovne uratke s porukama o nenasilju koji su izloženi u holu škole. Učenici su svojim likovnim uratcima i porukama o nenasilju sudjelovali u manifestaciji na riječkom Korzu pod organizacijom Centra za participaciju žena u društvenom životu gdje su na INFO štandu bili izloženi i radovi učenika škole.

U OŠ Podmurvice učenici i učitelji su se odjenuli u ružičaste majice, marame, šalove i bedževe, a učenici nižih razreda i Posebnog razrednog odjela izrađivali su ružičaste kravate. Poruke i stihovi za Centar za participaciju žena u društvenom životu pisali su svi razredni odjeli, a dio poruka i plakat izloženi su u školskom holu. Svi učenici su pogledali 15-minutni film o vršnjačkom nasilju i sa svim učenicima su učitelji porazgovarali na ovu temu.

OŠ Zamet je Dan ružičastih majica obilježila na satovima razrednog odjela tijekom tjedna od 20. do 24. veljače provodeći radionice o nenasilju. Na dan obilježavanja, na glavnom školskom panou, učenici su kreirali pozitivne misli i poruke o prijateljstvu, ljubavi, sreći, nenasilju. Učenici su u znak podrške nosili ružičasto, kao i u OŠ Pećine čiji su učenici trećeg razreda sa svojim plakatom sudjelovali i na riječkome Korzu.

Učenici OŠ Brajda obilježili su Dan ružičastih majica nizom aktivnosti koje su osmislile psihologinja škole i učiteljica hrvatskog jezika te učenice članice novinarske skupine. Dan uoči obilježavanje Nacionalnog dana borbe protiv vršnjačkog nasilja, učenice su obišle odjele i informirale učenike o obilježavanju Dana ružičastih majica, razlozima zašto se obilježava te ih pozvale da sutradan dođu u školu u ružičastoj majici ili s nekim drugim ružičastim detaljem. Surađujući s psihologinjom osmislile su i napisale poruke protiv vršnjačkog nasilja u „oblačićima“ koje su postavi u zajedničkim prostorima škole. Osim toga, učenice su provele i kratku anketu intervjuirajući 16 slučajno odabranih učenika od V. do VIII. razreda i pitale ih znaju li što je to vršnjačko nasilje, što odrasli mogu učiniti da bi pomogli djeci, koji su razlozi zašto se dijete počinje nasilno ponašati i što misle kako se odgaja nenasilno dijete. Neki razredni odjeli proveli su na satu razrednog odjela radionice na temu vršnjačkog nasilja. Tema vršnjačkog nasilja bit će predstavljena i u ovogodišnjem broju školskoga lista Bobica, u rubrici „Za bolje sutra“.

Ideja za Dan ružičastih majica, poznatiji kao Pink Shirt Day, nastala je u znak protesta zbog incidenta koji se dogodio u jednoj školi prije 10 godina u Kanadi kada je dječak, u znak potpore bolesnoj majci, došao u školu u ružičastoj majici i zbog toga bio izložen vršnjačkom nasilju. Inicijativom školskih kolega je na konstruktivan i inteligentan način riješeno sustavno zlostavljanje dječaka, posvećenog podršci liječenju teško bolesne majke. Ružičaste majice, koje su solidarno s dječakom nosili njegovi školski kolege, postale su prepoznatljiv simbol inicijative, i kasnije, međunarodno prepoznate obljetnice.

Foto: Grad Rijeka

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari