TOČNO U PONOĆ

Video | Za sve je kriv Ojro Centić! Žejanski zvončari podigli pusta i poslali zanimljivu poruku

Tradicionalno, Žejane su uz zvuk zvona žejanskih zvončara koja su se oglasila u ponoć, ušle u peto godišnje doba

“Jedna od tradicija je da se pije crno vino jer da to poboljšava krv – pogotovo na današnji dan da koliko vina popijete toliko krvi dobijete… pa ćemo se poslije javiti na darivanje krvi”, ističe Mauro Doričić iz Žejanskih zvončara.

Za sve nedaće koje su nas snašle, pronađen je krivac, koji će na kraju pusta odgovarati, odlučili su u Žejanama.

“Zovemo ga Ojro Centić, znate i sami zbog čega. Zbog njega smo puni ovih kovanica koje su teže nego da nosimo našu staru valutu, ali idemo dalje prema Europi. A to je isto jedan pozitivan korak”, poručio je Mauro Doričić, član Žejanskih zvončara.

Na Sveta tri kralja, tri kruga oko sela obašli su stari ali i novi članovi Žejanskih zvončara, donosi Kanal Ri.

Ovčju kožu, takozvanu šubu i 3 zvona, ove su godine obukli i najmlađi članovi!

“Nakon dvije ‘korona godine’ vraćamo se konačno u normalu i evo današnjim danom dižemo u Munama i Žejanama pusta. Imaju tu tradiciju na Munama i Čavlima i Mošćenicama a donji dio općine diže 17. 1. na Antonjicu”, podsjeća Eduard Bačić, zamjenik načelnika Općine Matulji.

Žejanski zvončari među prvim su zvončarskim skupinama koje su počele odlaziti na karnevalske povorke na Opatijskoj rivijeri i u Rijeci, a nakon korona pauze i ljetne povorke svi ih rado iščekujmeo u tradicionalno vrijeme karnevala i u punom sastavu, donosi Kanal Ri.

Više pogledajte u video prilogu!

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari