OSTANIMO ODGOVORNI

“ZAJC UZ VAS 2” Riječki umjetnički ansambli pripremili novi ciklus online programa!

Kako bi publika i dalje ostala u društvu sa svojim kazalištem, svi umjetnički ansambli HNK Ivana pl. Zajca pripremili su novi ciklus online programa, „Zajc uz vas 2“, koji će se moći pratiti od 8. svibnja putem službene mrežne stranice, Youtube kanala te ostalih online platformi Kazališta

Međutim, protuepidemijske mjere koje nam određuju svakodnevicu ovoga puta nisu samo razlogom već djelomično i inspiracijom novih programskih sadržaja. Riječke su umjetnice i umjetnici, čak i kroz kratke video forme, odlučili tematizirati „novu normalnost“, prije svega socijalno distanciranje, koje je razdvojilo publiku i kazalište, ali i izvođače međusobno. našim online projektima upozorit ćemo na “nenormalnost” premda trenutnu neophodnost te “nove normalnosti”, kao i na dvojbenost pojma “socijalna distanca” koji našu društvenost, dakle ljudskost, pa samim time i kazalište kao mjesto i događaj društvenosti i ljudskosti, pretvara u – opasnost. zašto ne bismo, čuvajući svoju društvenost i ljudskost, pa stoga i neophodnost kazališta, umjesto “socijalne” govorili o “sigurnoj” ili “fizičkoj” ili naprosto “zdravoj” – distanci?

Distancom protiv distance

Na tom tragu, umjesto „Arija u podne“ iz prvog ciklusa “Zajc uz vas”, operne će solistice i solisti sada izvoditi poznate duete iz opera s riječkog repertoara ove i proteklih nekoliko sezona, ali tako da svaki duet na drugačiji način postavlja problem “socijalno distancirane” operne izvedbe.

Članovi Riječkog simfonijskog orkestara održat će i snimiti pet komornih koncerata na – gradilištima infrastrukturnih objekata Rijeke 2020 – Europske prijestolnice kulture – Dječje kuće i Palače Šećerane. Na istoj lokaciji članice i članovi Riječkog opernog zbora će a capella izvoditi djela Ivana Matetića Ronjgova te poznate zborske dionice talijanskog opernog repertoara.

Baleti bez dodira

Riječki baletni ansambl, balet s karakterom, i u drugom će dijelu programa „Zajc uz vas“ nastojati osvijestiti kretanje kao svoju bit i kao jednu od radosti života uopće. Poštujući aktualna ograničenja u kretanju i kontaktu, ansambl postavlja pitanje, što, u kaosu promjena i novih pravila kretanja i bivanja, od plesa o(p)staje i na koji ga način mogu predstaviti i približiti. Vođeni tim pitanjem, osebujni i posebni umjetnički karakteri riječkog baletnog ansambla kreirali su nekoliko mikro koreografija kojima će pokušati otkriti nove načine komuniciranja jezikom plesa u vremenu kada taj jezik biva bitno pomaknut i limitiran. U sljedećih nekoliko tjedana publika će imati prilike pogledati mikro koreografije: Contact forbidden, box, BoNet, Baletni glosar u zraku i Čipka 2.

Drama u nama

Ansambl Hrvatske drame će predstaviti i najaviti nekoliko kazališnih predstava izvedbe kojih su, uslijed koronakrize, odgođene još neko vrijeme; „Vježbanje života-drugi put“, „Edip“, i „Gospođa ministarka“. prisjetit ćemo se i predstave koja je rijeku suočila sa sobom, „Leica format“, kao i nezaboravne „Evita“. Svaka će predstava i njena najava u virtualnom prostoru oživjeti na specifičan i novi način, u suradnji s redateljicama i redateljima predstava, na različitim lokacijama u kazalištu, ali i izvan kazališne zgrade, diljem Rijeke. Osim toga, glumice i glumci Hrvatske drame nastavljaju i omiljen program „Zajčić za laku noć“, ciklus posvećen najmlađoj publici i Riječkom kazalištu mladih „Kamov“. Ovoga su puta, u suradnji glazbenicima Riječkog simfonijskog orkestra, odabrali četiri ponajbolje i najpoznatije priče „hrvatskog Andersena“, Ivane Brlić Mažuranić.

Jednom tjedno razgovarat ćemo s voditeljima i pedagozima Petog ansambla, riječkog umjetničkog ansambla koji okupljanja mlade, drugačije sposobne osobe, a kojima je ovo krizno vrijeme zasigurno posebno izazovno.

Osim bajke za najmlađe, Talijanska drama pak priprema ciklus „paralelnih“ razgovora s glumicama i glumcima svoga ansambla o njihovim pogledima na aktualnu epidemijsku i društvenu situaciju u kojoj su se, kao umjetnici i pojedinci, našli, ali i njihovim pogledima na budućnost, koliko god ona još neizvjesna bila.

Daleko, a opet tako blizu

Podsjetimo na kraju da je prvi dio online programa, „Zajc uz vas“ s publikom podijelio stotinu video radova, stihova, arija, bajki i koreografija koje je tijekom dvadeset i pet dana pogledalo gotovo 140 tisuća gledateljica i gledatelja. Iako, naravno, iznimno zadovoljni ovim rezultatima te brojnim pozitivnim reakcijama i komentarima naše publike s druge strane ekrana, SVE djelatnice i djelatnici riječkog kazališta, pripremajući nove online programe, jedva čekaju povratak publike u naše gledalište.

Program prvog tjedna

Na kraju donosimo i program prvog tjedna, od 8. do 14. svibnja :

PETAK:

Glazbenici Riječkog simfonijskog orkestra: Anton Kyrylov i Giovanni Genovese

F. A. Hoffmeister – Duo br. 1, op. 6, Rondo

SUBOTA:

Članice Riječkog opernog zbora: Ljubov Judčenko Košmerl, Jasmina Cossetto, Dominika Fortunato, Ivana Kajdi, Ivanica Vunić

I. Matetić Ronjgov: Rodila loza

NEDJELJA:

Zajčić za laku noć: Tanja Smoje – “Šuma Striborova”, Ivana Brlić Mažuranić

U pratnji glazbenika Riječkog simfonijskog orkestra Mateja Pavića na klarinetu

PONEDJELJAK:

Mikro koreografija: Contact forbidden

Koncept: Maša Kolar

Izvedba i koreografija: Svebor i Anca Nicoleta Zgurić, Ali Tabbouch, Ksenija Krutova, Car-los Huerta Pardo, Maria Matarranz De Las Heras, Nicola Prato, Morgan Perez, Tea Rušin, Tilman Patzak

UTORAK:

“Vježbanje života” online: Nikola Nedić predstavlja Slavka Linića – Svečani govor uoči 50. godišnjice HNK Ivana pl. Zajca – našeg Zlatnog jubileja, Mirko Soldano predstavlja Gio-vannija de Ciottu

Hrvatska drama i Talijanska drama

Redatelj: Marin Blažević

SRIJEDA:

G. Handel: Julije Cezar u Egiptu – Caro! Bella!

Diana Haller i Anamarija Knego

Klavirska pratnja: Nataliya Marycheva

ČETVRTAK:

Talijanska drama: “Riflessioni spicciole” / “Misao za sitniš”

Il lavoro / Rad

Lucio Slama, Anton Toni Plešić i Bruno Nacinovich

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari