TRADICIONALNO DOGAĐANJE

Zajednica Albanaca PGŽ-a obilježila spomendan i 25. obljetnicu smrti Majke Terezije

Petu godinu zaredom Albanska zajednica PGŽ-a organizirala je proslavu spomendana sv. Majke Terezije i 25. obljetnice njezine smrti cjelodnevnim programom održanim u Svetištu Majke Božje Trsatske, gdje je 2018. godine postavljen kip sv. Majke Terezije.

Tradicionalno događanje i ove je godine okupilo velik broj riječkih Albanaca. Petog rujna slavi se spomendan svetoj Majci Tereziji, koja je bila i ostala uzor skromnosti i ljubavi u 20. stoljeću. Rođena je kao Agnes Gonxha Bojaxhiu u Skoplju, 26. kolovoza 1910. godine, a umrla je u Kalkuti 5. rujna 1997. godine. Osnovala je katoličku redovničku zajednicu Misionarke ljubavi u indijskoj Kalkuti 1950. godine. Više od 45 godina služila je siromašnima, bolesnima, siročadi i umirućima, a ono na što smo izuzetno ponosni je njezino albansko porijeklo. Dobitnica je Nobelove nagrade za mir 1979. godine, kazao jeValentinLleshi, predsjednik Albanske zajednice PGŽ-a.

Program proslave započeo je predavanjem o albanskom jeziku profesora Agrona Dalipaja „Albanski jezik i utjecaj albanskog jezika na druge jezike” održanom u hotelu Kontinental u Rijeci.

Program proslave spomendana sv. Majke Terezije i 25. obljetnice njezine smrti na Trsatu započeo je polaganjem cvijeća ispred kipa sv. Majke Terezije. Uslijedio je uvodni govor predstavnika organizatora te glazbeni program u kojem su sudjelovale č.s. Ana Marija Matej, Patricija Žudetić i Elena Roče s gostima. Nakon glazbenog programa održano je misno slavlje koje je predvodio don Krist Gjergjaj.

U ime Grada Rijeke proslavi je nazočio pročelnik Srđan Škunca.

Kip sv. Majke Terezije, rad umjetnika iz Prištine, Gezima Muriqija, a postolje, na kojem je ime svetice napisano na hrvatskom, albanskom i engleskom jeziku, napravio je Fehim Hyseni iz Crikvenice Kip je postavljen u Trsatskom svetištu u rujnu 2018. godine na inicijativu Zajednice Albanaca PGŽ, uz podršku Riječke nadbiskupije, Trsatskog svetišta, Vijeća albanske manjine u PGŽ-u te Rijeci i Crikvenici te pod pokroviteljskom saborske zastupnice Lekaj Prljaskaj, Primorsko-goranske županije i Grada Rijeke.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari