ZAJEDNO ZA 3. MAJ: Gradski i županijski vijećnici te saborski zastupnici iz PGŽ dali punu podršku Kriznom stožeru za 3. maj

Kako je naglasio župan Komadina, izdvajanje 3. maja treba ići kroz provedbu programa restrukturiranja Uljanik Grupe, jer 3. maj, iako pravna osoba, u potpunosti je vezan s Uljanikom

Političke stranke zastupljene u Gradskom vijeću Grada Rijeke i Županijskoj skupštini Primorsko-goranske županije te saborski zastupnici s područja županije daju puni podršku zahtjevima Kriznog stožera za 3. maj.

Zajednički sastanak predstavnika političkih stranaka s Kriznim stožerom za 3. maj, održan u Gradskoj vijećnici, inicirali su župan Zlatko Komadina i gradonačelnik Vojko Obersnel, koji zajedno s predstavnicima Gospodarsko-socijalnog vijeća PGŽ-a i predstavnicima radnika 3. maja čine Krizni stožer.

Predstavnici političkih stranaka dali su bezrezervnu podrška zahtjevima Kriznog stožera za 3. maj, koji su ujedno i zahtjevi Gospodarsko-socijalnog vijeća PGŽ-a, a tiču se povrata svih pozajmica 3. maju od strane Uljanik Grupe uz normaliziranje proizvodnog procesa i financijskog poslovanja, uvođenje kriznog menadžmenta te izdvajanje brodogradilišta 3. maj.

Kako je naglasio župan Komadina, izdvajanje 3. maja treba ići kroz provedbu programa restrukturiranja Uljanik Grupe, jer 3. maj, iako pravna osoba, u potpunosti je vezan s Uljanikom.

Marko Filipović, Predrag Knežević, Zlatko Komadina i Mladen Bučar

Zamjenik gradonačelnika Filipović: Političkim pritiskom možemo očuvati radna mjesta u 3. maju

Zamjenik riječkog gradonačelnika Marko Filipović istaknuo je kako je danas iz Rijeke poslana vrlo jasna poruka kako Vladi, tako i Upravi Uljanika, vlasnicima 3. maja, da je stvar preozbiljna i da moraju vratiti pozajmice koje su otišle iz 3. maja putem plana restrukturiranja.

„Danas smo imali i sastanak s Upravom Uljanika i Nadzornim odborom 3. maja, koji je održao svoju sjednicu, no međutim zahtjevi Kriznog stožera za 3. maj nisu ispunjeni. Vrlo je jasno i tražena ostavka jer je traženo izgubljeno povjerenje radnika u Upravu. Na nama je da dalje vršimo politički pritisak – političke stranke u Gradskom vijeću i Županijskoj skupštini ostaju pri onim stavovima koji su izneseni i na zajedničkoj sjednici održanoj u lipnju. Otada se nije puno toga promijenilo, no vjerujem da zajedničkim snagama i političkim pritiskom možemo očuvati radna mjesta u 3. maju a to je ono što je najbitnije,“ upozorio je Filipović.

Župan Komadina uputio apel Vladi da brzo djeluje

Župan Komadina je inzistirao na potrebi brzog djelovanja, smatrajući da samo brza reakcija uz izraziti nadzor može dovesti do cilja – očuvanja brodogradnje, koja je naša tradicija, ponos i budućnost. Osim što je pozvao Vladu na brzo djelovanje, apelirao je na što skoriji sastanak Kriznog stožera za 3. maj s ministrom gospodarstva Darkom Horvatom.

Podršku dali i saborski zastupnici iz Primorsko-goranske županije

„Vrlo jasno želim naglasiti – ne može se čekati izvanredna skupština dioničara Uljanika 14. listopada, to je prekasno i predaleko. Postojeći nadzorni odbori koji postoje u 3. maju i Uljaniku i imaju pravo i mogućnost razriješiti Upravu,“ kazao je župan, dodavši kao novoimenovane osobe moraju imati povjerenje Vlade i resornih ministarstava, budući da moraju kontrolirati proces restrukturiranja i izdata jamstva.

Saborska zastupnica Ines Stranja-Linić: Inzistiramo na hitnoj tematskoj sjednici posvećenoj brodogradnji

Saborska zastupnica Ines Stranja-Linić kazala je kako je MOST danas zatražio hitno sazivanje tematske saborske sjednice na temu brodogradnje.

„Želimo da Vlada, te nadležna ministarstva, i to Ministarstvo financija, koje je cijelo vrijeme davalo jamstvo, a jamstvo se daje po bonitetu, znači smatrali su da je tu sve čisto i sasvim urednom da se iz jedne firme u restrukturiranju izuzme više od 500 milijuna, i Ministarstvo gospodarstva, da kažu što misle s našom brodogradnjom. Želimo da odgovore na pitanja da li našoj brodogradnji trebaju brodogradilišta koja imamo, može li opstati 3. maj i Uljanik, je li je 3. maj dovoljno zdrava firma. Očito još uvijek ima snage, ali joj treba nešto drugo nakon što je restrukturiranje završeno i sav taj novac izuzet. Ako se vrate pozajmice 3. maj će biti na stabilnim nogama i moći će ići dalje. Jer, ovaj grad i županija stoje iza 3. maja, ali je potrebno da stane i Vlada,“ poručila je zastupnica Stranja-Linić, dodavši kako je Vlada kao vlasnik brodogradilišta trebala imati malo veći nadzor nad novcem koji je, po njezinim riječima, utučen u restrukturiranje.

Vijećnik Beaković: Moramo pomoći radnicima u traženju opstanka brodogradnje

U ime gradskog i županijskog HDZ-a županijski vijećnik Dinko Beaković istaknuo je punu podršku radnicima 3. maja.

Političke stranke u Gradskom vijeću i Županijskoj skupštini dale podršku borbi za 3. maj

„Smatramo da su u ovoj priči jedino oni nevini i jedino oni imaju pravo tražiti istinu i da brodogradnja opstane, a mi im u tome moramo pomoći. Bili su sposobni izgraditi stotine brodova, a ja vjerujem da će i u budućnosti imati priliku sagraditi sljedećih stotinjak, samo im moramo pomoći,“ kazao je županijski vijećnik Beaković, izrazivši nadu da će država konačno stati kriminalu u brodogradnji na kraj.

Vijećnik Burić: Izgledan je scenarij stečaja brodogradilišta 3. maj

Vijećnik Nezavisne liste Bura Hrvoje Burić kazao je kako smatra da je stečaj 3. maja ili Uljanik Grupe izgledan.

„Smatram da su financijski promašaji toliko ogromni, da je teško vjerovati ovoj Upravi, kao i tome da će Vlada pronaći drugo rješenje,“ kazao je gradski i županijski vijećnik Burić, kazavši kako postoje indicije da je broker Uljanika dobivao 10% provizije po brodu za ugovaranje te da je direktor 3. maja jednostavno poklonio više od 500 milijuna kuna Uljanik Grupi, koja nije pretrpjela nikakvu štetu po svoju imovinu.

„Svjetlu budućnost vidim u tome što riječki brodar ima u planu do 2027. godine izgraditi 23 broda. Smatram da se država treba početi baviti strategijom i u tom smislu ponovno vratiti brodogradnju u Rijeku, ali ovog puta zaista na zdravim osnovama,“ poručio je vijećnik Burić.

Saborski zastupnik Željko Jovanović očekuje ubrzanje istrage u 3. maju i Uljaniku

Saborski zastupnik SDP-a Željko Jovanović poručio je Vladi da su i Gradsko vijeće Grada Rijeke i Županijska skupština Primorsko-goranske županije i svi saborski zastupnici u nekoliko navrata tražili konkretne odgovore kako će biti riješeno ovo akutno stanje, ali i dugoročno problem brodogradnje u Hrvatskoj.

„Očekujemo da do sjednice u Puli dobijemo odgovore. To je jedino što se može se pravom tražiti od Vlade, jer više nema vremena za čekanje. I ono što kao predsjednik Nacionalnog vijeća za praćenje provedbe strategije praćenja korupcije očekujem da istraga pokrenuta u 3. maju i Uljaniku bude ubrzana, jer se bez sumnje radi o ogromnom kriminalnu koji mora biti što brže sankcioniran,“ kazao je zastupnik Jovanović.

Zajednički trud u bitci za spašavanje 3. maja

Predsjednik Kriznog stožera za 3. maj Predrag Knežević, inače predstavnik radnika brodogradilišta 3. maja, zahvalio se na podršci Gradu, Županiji, posebice gradonačelniku Obersnelu i županu Komadini kao i svim političkim strankama, izrazivši uvjerenje da će svi zajedno uložiti trud u bitci za spašavanje 3. maja.

Juraj Šoljić, član Kriznog stožera za 3. maj, predstavnik radnika u Nadzornom odboru brodogradilišta 3. maj te član Sindikalnog odbora za opstojnost 3. maja kazao je kako su 3. maj i njegovi radnici nažalost imali lošeg novog vlasnika, koji je doveo riječko brodogradilište u sadašnju situaciju.

Apelirao je na komunikaciju s vlasnicima brodova koji se trenutno grade u 3. maju, kazavši kako još uvijek ima i volje i znanja i radnika potrebnih da se brodovi završe.

„Opciju o stečaju ne želim komentirati, jer nažalost u Hrvatskoj stečajevi vrlo loše završe i za radnike i društvo,“ kazao je Šoljić.

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari