EVO DETALJA

Zaklada FIPRO u suradnji s Gradom Rijeka nastavlja podupirati inovativno poduzetništvo

Zaklada FIPRO i Grad Rijeka bespovratno će sufinancirati inovativne projekte dvaju riječkih poduzetnika s oko 12,6 tisuća eura, a na ponovljenom natječaju, koji ostaje otvoren do 10. ožujka, dodijelit će se preostalih, na javnom pozivu nepodijeljenih 6.636,14 eura.

Zaklada FIPRO inovativne poduzetničke projekte sufinancira u suradnji s Gradom Rijeka kroz Opći program mjera poticanja razvoja poduzetništva na području grada Rijeke, točnije mjeru Sufinanciranje razvoja komercijalizacije inovativnog proizvoda ili usluga.

Javni poziv za podnošenje prijava za dodjelu nepovratnih subvencija bio je otvoren od 15. studenog do 15. prosinca prošle godine i to za financiranje prihvatljivih troškova razvoja i komercijalizacije inovacija u trajanju od 6 mjeseci.

Zaklada je zaprimila šest prijava, a sredstva su dodijeljena dvjema najbolje rangiranim prijavama. Tvrtka Nomi sistem prijavila je projekt „Nomi music app prototip – prototip inovativne aplikacije za učenje sviranja klavira i osnova teorije glazbe za djecu od 4-7 godina“, koji će Zaklada sufinancirati sa 6.041,33 eura (45.518,40 kn).

Tvrtka LITTUS prijavila je projekt „Narukvica SunWaves – nosivi tehnološki gadget u obliku narukvice i prateća mobilna aplikacija za mjerenje izloženosti UV sunčevim zrakama“, koji će Zaklada sufinancirati sa 6.636,14 eura (50.000,00 kn).

Poduzetnica i vlasnica poduzeća Nomi sistem d.o.o., Ana Dražul, istaknula je značenje ovog financiranja za proizvod: „Dobiveno financiranje iz Zaklade značajno će ubrzati provedbu aktivnosti na razvoju Nomi aplikacije pa bi to moglo dovesti i do njenog ranijeg izlaska na tržište. Isto tako, smanjit će se financijsko opterećenje poduzeća Nomi sistem d.o.o. koje još uvijek ulaže znatna sredstva u razvoj“, dodavši:„Velika nam je čast da smo prepoznati od strane Grada Rijeka i Zaklade među ostalim prijavama.“

Poduzetnica i vlasnica poduzeća Littus j.d.o.o., Manda Švabić Kolacio izjavila je:
„Sredstva koja su nam dodijeljena iskoristit ćemo za daljnji razvoj narukvice SunWaves – nosivog tehnološkog gadgeta u obliku narukvice i prateće mobilne aplikacije za mjerenje izloženosti UV sunčevim zrakama. Korisnici će, temeljem UV i foto senzora te softvera u kojem će biti uneseni važni elementi za zdravlje i podaci o Korisniku,  dobivati preporuke za nanošenje kreme za sunčanje, sklanjanje od Sunca i drugo, i to u stvarnom vremenu. Dobivena sredstva ćemo uložiti u ispitivanje i odabir odgovarajućih senzora na narukvici, izradom softvera i optimizacijom i testiranjem svih komponenti. Financijska pomoć u ovoj fazi ubrzat će razvoj projekta i time povećati šanse za komercijalni uspjeh u narednom periodu.“

Ispred Zaklade FIPRO, Upravitelj Boris Golob, izjavio je da se suradnja s Gradom Rijeka nastavlja i ove godine te se nada još većem interesu poduzetnika, jer bi to značilo da se radi na stvaraju konkurentnih proizvoda temeljenih na znanju i inovacijama. Ujedno je najavio ponovljeni javni poziv za dodjelu preostalih po javnom pozivu osiguranih sredstava u gradskom proračunu, koji će biti otvoren do 10. ožujka 2023. godine. Javni poziv svi zainteresirani poduzetnici mogu pronaći na službenim stranicama Zaklade Fipro i Grada Rijeke.

Bespovratna sredstva usmjeravaju se prema osobama koje poduzimaju radnje u vezi komercijalizacije inovacije i čiji poslovni koncepti pokazuju tržišni potencijal. Pritom se pod inovacijom podrazumijeva implementacija novog ili značajno poboljšanog koncepta proizvoda, usluga u poslovni proces poduzetnika. Na taj način poticanjem ulaganja u razvoj inovacija te primjenu (komercijalizaciju) rezultata istraživanja u poslovne aktivnosti postojećih ili budućih poduzetnika, utječe se na stvaranje ili povećanje njihove konkurentnosti, što je glavni cilj ove mjere.

Kroz Opći program mjera poticanja razvoja poduzetništva na području grada Rijeke, točnije mjeru Sufinanciranje razvoja komercijalizacije inovativnog proizvoda ili usluga, preko Zaklade od 2017. godine do danas ukupno 12 poduzetnika primilo bespovratna sredstva, ukupno u iznosu od 12.677,47 eura (560 tisuća kuna).

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari