DAN EUROPE

Zamjenik župana Petar Mamula na obilježavanju Dana Europe

Povodom obilježavanja Dana Europe, Primorsko-goranska županija i javna ustanova „Regionalna razvojna agencija Primorsko-goranske županije“ na informativnom štandu u Delnicama informirali su stanovnike Gorskog kotara o ulaganjima na području Županije uz podršku europskih fondova kao i o zasad poznatim mogućnostima ulaganja europskih sredstava u razdoblju 2021.-2027. godine.

Tom prilikom zamjenik župana Petar Mamula naglasio je kako Europska unija osim što simbolizira jedinstven kontinent i sprječavanje ratnih razaranja, državama članicama među kojima je i Republika Hrvatska, otvorila je brojne mogućnosti financiranja velikih infrastrukturnih projekata, što ne bi bilo moguće u takvom obimu bez europskih sredstava. „Otvaranje mogućnosti sufinanciranja ukazalo je i na slabosti centralizirane dodjele sredstava u Hrvatskoj te nedovoljne stručne kapacitiranosti za pisanje i provedbu projekata, što Županija u suradnji javnom ustanovom „Regionalna razvojna agencija Primorsko-goranske županije“ pokušava popraviti pružajući ruku pomoći svim javnopravnim tijelima u realizaciji svojih projekata“, istaknuo je zamjenik Mamula.

Pročelnik UO za regionalni razvoj, infrastrukturu i upravljanje projektima Ljudevit Krpan izrazio je ponos što su djelatnici „Regionalne razvojne agencije“, koji su smješteni u uredu u Delnicama, na raspolaganju svim građanima, poduzetnicima i jedinicama lokalne kako bi se osiguralo korištenje europskih bespovratnih sredstava. Naglasio je kako se Županija zalaže za poseban status Gorskog kotara i otoka te osiguranje mogućnosti bespovratnog sufinanciranja upravo za projekte koji su na korist građanima lokalnih samouprava. „Upravo je u tijeku postupak programiranja i očekujemo da ćemo u perspektivi 2021.-2027. imati priliku kvalitetnije i dinamičnije povlačiti europska sredstva i da ćemo ostati na trećem mjestu ako ne i napredovati po količini projekata i novaca koje povlačimo na području države,“ zaključio je pročelnik Krpan.

Ravnatelj JU „Regionalna razvojna agencija Primorsko-goranske županije“ Vedran Kružić ukazao je kako je „Regionalna razvojna agencija“ prikupila 300-njak prijedloga projekata s područja Županije koji se planiraju kandidirati na nadolazećim natječajima za europska sredstva te kako će većina projekata koji se budu prijavljivali morati imati komponentu zelenog, digitalnog te odgovoriti na klimatske promjene i suočavanje sa zdravstvenim izazovima.

Dan Europe obilježava se 9. svibnja svake godine u znak prisjećanja na začetak Europske unije. Istog datuma 1950. godine tadašnji ministar vanjskih poslova Francuske Robert Schuman predstavio je prijedlog udruživanja europskih država u Europsku zajednicu za ugljen i čelik, poznat i pod nazivom „Schumanova deklaracija“.

Obilježavanjem Dana Europe slavi se i promovira ideja zajedništva i suradnje država u poticanju gospodarskog razvoja i kvalitete života svih stanovnika Europe.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari