I DALJE NEMA DOGOVORA

Video | Zaposlenici riječkih dječjih vrtića pred štrajkom! Evo njihovih zahtjeva prema osnivačima

Odgojiteljice i osoblje u dječjim vrtićima Grada Rijeke traže izjednačavanje plaća s onima u osnovnim školama. Više u videoprilogu!

Nakon sedam mjeseci pregovora o novom kolektivnom ugovoru te pet neuspjelih pokušaja mirenja, s Gradom Rijekom nisu postigli dogovor – tj. dobili to što traže.

“Tražimo dakle poštivanje članka 51 Zakona o predškolskom odgoju i obrazovanu niti centa više, niti centa manje.”,kaže Božica Žilić,predsjednica Sindikata obrazovanja, medija i kulture Hrvatske.

“Ako uzmemo u obzir da je sada osnovica u osnovnim školama 902 eura, da je je koeficijent za visoku stručnu spremu 1,406, za višu 1,325 plus prosvjedni dodatak…”,dodaje Ingrid Čavić, dopredsjednica Sindikata obrazovanja, medija i kulture Hrvatske

Nakon sedam mjeseci pregovora o novom kolektivnom ugovoru te pet neuspjelih pokušaja mirenja, s Gradom Rijekom nisu postigli ugovor, to jest dobili ono što traže.

“U Gradu je kontinuirano bio odgovor da se nema novaca u proračunu, da su naši zahtjevi preveliki. Ali se i dalje kontinuirano govori o otvaranju novih kapaciteta, o zapošljavanju novih radnika pa ja pitam gradonačelnika -kako to oni misle ostvarit i što misle tko će s ovim plaćama doća raditi.”, pita se Ingrid Čavić.

Grad Rijeka im je ponudio povećanje osnovice plaće za 18 posto no i smanjenje koeficijenta za odgojiteljice s višom stručnom spremom.

“Samo da vam predočim što jedan odgojni djelatnik na početku sada trenutno ima plaću, to se radi o odgajatelju koji ima završen studij i položen stručni ispit -on vam trenutno ima 780 eura plaću neto. Ono što Grad nudi je da bi ta plaća rasla otprilike do 900 eura.”, kaže Nikolina Dečaj, povjerenica Sindikata Istre, Kvarnera i Dalmacije.

Tehničko osoblje, kuharice i spremačice, su u još goroj poziciji s plaćama.

“Mi smo kroz pregovore tražili i povećanje koeficijenata za tehničko osoblje, odgovor nam je bio da tražimo standard. Rekao sam vam kakve su plaće tehničkog osoblja, to su plaće koje ne dostižu ni visinu minimalne plaće.”, tvrdi Vedran Sabljak, voditelj riječkog ureda Sindikata Istre, Kvarnera i Dalmacije.

Sindikati ne pristaju na ponudu Grada Rijeke te će idući tjedan u vrtićima provesti referendum o štrajku.

Za kraj su dodali da se nadaju pozivu iz Grada Rijeke, a do tada nastavljaju s pripremama referenduma o štrajku, donosi Kanal Ri.

Više u videoprilogu!

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari