Zastupnica EU Parlamenta Biljana Borzan u Rijeci o pravima žena u Europskoj uniji

Odbor za ravnopravnost spolova Gradskog vijeća Grada Rijeke održao je tematsku sjednicu, na kojoj je o pravima žena u Europskoj uniji izlagala zastupnica u EU parlamentu Biljana Borzan

Na tematskoj sjednici razgovaralo se o ravnopravnosti spolova u EU, odnosno gdje smo danas, kako stoji Hrvatska i ostale europske zemlje, koji su problemi i čemu stremimo.

„Kad govorimo u ravnopravnosti spolova, u EU vlada šarolika slika, na način da s jedne strane imamo skandinavske zemlje, koje su nam uvijek uzor, gdje su žene s 50% zastupljene i u parlamentu i u upravi trgovačkih društava i vrlo su angažirane, dok s druge strane imamo zemlje, gdje je taj postotak vrlo mali i koje trebaju stremiti skandinavskom modelu,“ kazala je zastupnica Borzan.

Istaknuvši kako valja razmišljati kako europske primjere dobre prakse primijeniti u našoj zemlji, Borzan je istaknula kako Hrvatska bolje stoji u odnosu na većinu europskih zemalja kad je u pitanju porodiljni dopust, no vrlo loše stoji kad po pitanju nasilja nad ženama.

Borzan: Rijeka primjer dobre prakse koji bi trebale preuzeti i druge hrvatske sredine

„U svojim nastupima često navodim upravo Rijeku kao svijetli primjer – naime, u Hrvatskoj je svojedobno napravljeno veliko istraživanje vezano uz nasilje nad ženama, u kojem su sudjelovala djeca školske dobi, i gdje je 50% njih, i djevojčica i dječaka, odgovorilo da je u redu udariti djevojku ili ženu ukoliko se ne ponaša u skladu s očekivanjima svoga partnera ili supruga. To je katastrofalan podatak i Rijeka je, ne čekajući da se konačno počne provoditi u školama, eksperimentalno uvela građanski odgoj,“ kazala je Borzan, dodajući da je istraživanje, provedeno nakon što su djeca imala priliku u školi slušati o nasilju nad ženama, pokazalo kako se postotak smanjio na nulu.

„To znači da su djeca pozitivne stavove o toleranciji i uvažavanju drugih, koje nisu uspela dobiti u svojim obiteljima, okolini, društvenim mrežama i medijima, uspjela usvojiti kroz školske programe. Stoga je izuzetno važno da, kako Hrvatska primjenjuje dobre prakse iz ostalih država Europske unije, tako treba primjenjivati i primjere dobre prakse iz same Hrvatske,“ poručila je EU zastupnica.

EU zastupnica Biljana Borzan na tematskoj sjednici Odbora za ravnopravnost spolova

Govoreći o rodnoj ravnopravnosti na radnom mjestu, zastupnica Borzan istaknula je da stojimo izuzetno loše što se tiče participacije žena u upravama poduzeća, smatrajući kako je jedini način da se to promijeni uvođenje obvezatnih kvota po uzoru na skandinavske zemlje. Pozitivnima je pak ocijenila kreditne linije za žene poduzetnice, posebice što se pokazalo da su ženska poduzeća uglavnom opstajala u gospodarskoj krizi.

„Kod nas još uvijek nije dovoljno dobro riješena potpora društva kako bi se žena bez problema mogla angažirati na svome poslu i ostvariti svoje ambicije, a da oni članovi obitelji o kojima se žene tradicionalno najviše brinu, najmlađi i najstariji, ne pate. Vrlo je važna u ovom smislu i edukacija, kako bi muževi i očevi preuzeli dio odgovornosti na sebe,“ kazala je Borzan.

Pored predstavnika Odbora za ravnopravnost spolova Gradskog vijeća Grada Rijeke na čelu sa Sandrom Krpan te Povjerenstvo za ravnopravnost spolova Primorsko-goranske županije na čelu s Irene Gregorović-Filipčić, tematskoj sjednici prisustvovali su i gradski vijećnici.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari