SVI ZA MILU: Prešli smo 8 milijuna! Dirnuta majka poručila: ‘Ovaj odaziv me emocionalno dotukao’

Za dvogodišnju Milu koja boluje od akutne leukemije prikupljeno više od 8 milijuna kuna. Za RTL progovorila Milina mama

Gotovo osam milijuna kuna iznos je koji je Hrvatska do sada prikupila za liječenje malene djevojčice Mile Rončević koja boluje od leukemije. Milini roditelji zahvaljuju cijeloj Hrvatskoj na odazivu, ali i dalje strepe.

Jedina Milina nada je skupa bolnica u Philadephiji, koja traži gotovo 3 milijuna dolara za liječenje.

Mila je dvogodišnja djevojčica s rijetkim oblikom leukemije. I djevojčica kojoj je životna nada američka bolnica koja traži oko 18 milijuna kuna za njezino liječenje.

“Što nas je apsolutno i kompletno zgrozilo. Prvenstveno zgrozilo. Jer ne možemo shvatiti uopće… Taj iznos nije bio u nikakvim našim najcrnjim snovima i planovima”, kazala je Milina majka Sanja.

Za malenu Milu odmah je pokrenuta akcija u kojoj je Hrvatska još jednom pokazala veliko srce.

“Odaziv nas je do te mjere ganuo, da sam ja sada emocionalno satrana kompletno jer je odaziv nevjerojatan, odaziv je van svake… Ne, nije riječ ‘pameti’, ne znam koju bih riječ upotrijebila – odaziv je nešto što me emocionalno dotuklo”, priznaje Sanja.

Jer, u samo dva dana Hrvatska je skupila trećinu potrebnog novca – 6 milijuna i 300 tisuća kuna.

“Danas je otvorena zaklada službeno u ministarstvu i sredstva su se počela prikupljati i preko zaklade, tako da iznos je sigurno i veći. Iznos je nevjerojatan”, dodaje Sanja.

Milina obitelj prodaje obiteljsku kuću. Muževi roditelji prodaju vikendicu. Prijatelji i rođaci dali su im svoje životne ušteđevine, no ni to nažalost nije dovoljno da bi Mila po novu šansu za život otišla u Ameriku.

Ako Mila ne stigne u Ameriku, roditelji poručuju: Dat ćemo sav novac Zakladi Nore Šitum

Mila bi se ondje liječlila oko godinu dana, eksperimentala je metoda u pitanju. Ono što je važno napomenuti, radi se o vrlo uspješnoj metodi, Mila ima velike šanse. Roditelji su nas zamolili da napomenemo da ako Mila, iz bilo kojeg razloga ne stigne u Ameriku, da će sav novac, uključujući i onaj od prodaje vlastite imovine dati u Zakladu Nore Šitum kako bi pomogli drugoj djeci kojoj je to potrebno.

Koliko su ljudi humani dokazuje podatak da je sada već prikupljeno preko 8 milijuna kuna. U ime roditelja zahvaljujemo svima koji su pomogli da njihova djevojčica živi, izvijestila je RTL-ova reporterka Ida Balen iz Rijeke.

Oni koji žele uplatiti novac mogu to učiniti na račun: HR3641330063110002644 na ime Marin Rončević, opis plaćanja obavezno – “darovanje za zdravstvene potrebe – liječenje Mile Rončević”. Za plaćanja iz inozemstva, BIC/SWIFT je SKOVHR22.

HZZO: Liječenje u Americi nije preporučeno od struke

O svemu se oglasio i Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje koji tvrde da u HZZO-u nije zaprimljen zahtjev za liječenje djeteta u Americi. Njihov odgovor prenosimo u cijelosti:

Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje (HZZO) je kontaktirao Klinički bolnički centar u kojemu se liječi dijete, te smo u saznanju kako je provedena terapija po odgovarajućem protokolu i prema pravilima struke. Za nastavak liječenja iz Kliničkog bolničkog centra već su se konzultirali sa svjetskim ekspertima, te su pribavljeni lijekovi za nastavak terapije u skladu s terapijskim protokolima najrazvijenijih svjetskih centara. Da li će se liječenje nastaviti odlučuju roditelji.

Napominjemo kako u HZZO-u nije zaprimljen zahtjev za liječenje djeteta u Americi, te ističemo kako liječenje u Americi nije preporučeno od struke, nego su se roditelji samoinicijativno na njega odlučili.

U liječenju djeteta su primijenjeni svi standardi svjetske medicine, te je HZZO sve preporučeno od struke i odobrio. Tako je odobreno i pretraživanje Međunarodnog registra dobrovoljnih darivatelja krvotvornih matičnih stanica u Leidenu, Nizozemska, radi pronalaženja najpogodnijeg nesrodnog HLA identičnog nesrodnog darivatelja krvotvornih matičnih stanica u svrhu nesrodne alogene transplantacije krvotvornih matičnih stanica, kao i pretraživanje američkog nacionalnog registra dobrovoljnih darivatelja krvotvornih matičnih stanica, njemačkog nacionalnog registra dobrovoljnih darivatelja krvotvornih matičnih stanica i talijanskog nacionalnog registra dobrovoljnih darivatelja krvotvornih matičnih stanica, te je pronađeno troje potencijalnih darivatelja.
Kako je naprijed navedeno o nastavku liječenja odlučit će roditelji.”

Ida Balen, Ivana Ivanda Rožić

Više u VIDEOPRILOGU!