REAGIRANJE

Zavod za hitnu medicinu PGŽ: ‘Vozač hitne nije plaćao cestarinu. Vozila izvanbolničke HMS ostvaruju besplatan prolazak na naplatnim postajama’

Ilustracija: Riportal

Dolaskom na naplatnu postaju Grobnik djelatnik Hrvatskih autocesta je evidentirao prolazak vozila hitne službe i podignuo rampu, bez ikakve naplate, ističu iz Zavoda za hitnu medicinu Primorsko-goranske županije

Riportal je u objavi naslovljenoj “Pogledajte ovu snimku! Vozilo hitne pod rotirkama ‘zapelo’ na naplatnim kućicama na Grobniku, vozač plaćao cestarinu!?” sa znacima upitnika objavio upit odnosno reagiranje čitatelja koji se zapitao pod kojim uvjetima vozači vozila hitne medicinske službe ostvaruju pravo na hitan prolazak autocestom kroz rampe na naplatnim kućicama, posebno u slučajevima hitnoće.

Čitatelja je zbunila situacija da se vozilo pod ‘rotirkama’ moralo zaustaviti kod naplatne kućice kako bi se evidentirao prolazak dok istodobno nije korišten ENC model prolaska. Riportal je sa znakovima upitnika objavio čitateljevo reagiranje obavezujući se istovremeno da će upit o ovome ‘poslati mjerodavnima u zdravstvenom sustavu’.

Međutim, naš upit preduhutrilo je reagiranje pristiglo iz Zavoda za hitnu medicinu Primorsko-goranske županije koje ovdje prenosimo u cijelosti, bez redigiranja.

“Poštovani,

budući da ste u članku sa videozapisom objavljenim na Vašem internetskom portalu dana 22. kolovoza 2022.g. pod nazivom „Kako sad ovo!?! Pogledajte ovu snimku! Vozilo hitne pod rotirkama „zapelo“ na naplatnim kućicama na Grobniku, vozač plaćao cestarinu!?“ iznijeli niz netočnih, neprovjerenih i neutemeljenih podataka, a čime ste našem Zavodu za hitnu medicinu Primorsko-goranske županije povrijedili pravo osobnosti, a posebno pravo na ugled i dobar glas te pravo na čast, smatramo potrebnim reagirati na iznesene netočnosti u cilju zaštite djelatnosti izvanbolničke hitne medicinske službe koju obavljamo kao i zaštite svojih djelatnika.

Ovim putem radi istinitog informiranja javnosti želimo uredništvo i čitatelje RIPORTALA upoznati s određenim izuzećima koja se primjenjuju na vozila hitne medicinske službe, a koja su propisana Zakon o sigurnosti prometa na cestama( NN 67/08, 48/10, 74/11, 80/13, 158/13, 92/14, 64/15, 108/17, 70/19, 42/20 i 85/22), Zakonom o cestama (NN 84/11, 18/13, 22/13, 148/13, 92/14, 110/21 i 144/21) i drugim pozitivnim propisima Republike Hrvatske.

Jedno od tih izuzeća je i pravo na oslobođenje od plaćanja cestarine, a koje vozila hitne medicinske službe na državnim cestama koriste kada dolaskom na naplatnu postaju posebnim uređajima daju svjetlosne znakove plave boje i/ili posebne zvučne znakove. Navedeno smo sve do objave Vašeg članka smatrali općepoznatom činjenicom, a opisani način postupanja razvidan je i iz video snimke koju ste objavili na Vašem portalu.

Uvidom u našu poslovnu evidenciju utvrdili smo da se u konkretnom slučaju radilo o vozilu u vlasništvu Zavoda s timom T1 HMS (doktor medicine/medicinska sestra/vozač) naše ispostave Delnice koje je obavljalo transport pacijenta u KBC Rijeka. Dolaskom na naplatnu postaju Grobnik djelatnik Hrvatskih autocesta je evidentirao prolazak vozila hitne službe i podignuo rampu, bez ikakve naplate.

Dakle, trenutno vozila izvanbolničke hitne medicinske službe ne koriste ENC uređaje ali ostvaruju besplatan prolazak na naplatnim postajama na način kako je to već ranije opisano. Korištenje ENC uređaja za vozila hitne medicinske službe predviđeno je posljednjim izmjenama Zakona o cestama (NN 144/21) točnije člankom 89.a., međutim samo kao evidentiranje korištenja prava na već ranije uspostavljeni besplatan prolazak. Način evidentiranja prolaska vozila hitne medicinske službe bez naplate putem ENC uređaja nadležno ministarstvo tek treba urediti i uvesti u primjenu Pravilnikom o vizualnom identitetu, posebim oznakama vozila i evidentiranju korištenja autocesta i objekta s naplatom cestarine.

Iako ste u tekstu članka naveli kako ćete upit o situaciji koja je zabilježena na video snimci poslati nadležnima u zdravstvenom sustavu, isti s Vaše strane do danas nismo dobili, a za koji držimo da je trebao biti poslan s Vaše strane prije objave neistinitih informaciju u spornom članku.

Slijedom toga, a temeljem članka 40. i 41. Zakona o medijima (NN 59/04, 84/11, 81/13) ovim putem Naslovu podnosimo zahtjev da se na internetskom portalu RIPORTAL ( https://riportal.net.hr/ ), na istom ili istovrijednom mjestu na kojem je objavljen sporni članak i videozapis, objavi ispravak netočne informacije te da se iste više ne objavljuju, posebice iz razloga što iznesene navode prije objave niste provjerili sa našim Zavodom za hitnu medicinu Primorsko-goranske županije.”, stoji u reagiranju Zavoda za hitnu medicinu Primorsko-goranske županije.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari