NAKON GODINU I POL

Završena rekonstrukcija i dogradnja zapadnog dijela luke Cres

Foto: ŽLU Cres

Nakon godinu i pol dana intenzivnih radova, dovršeno je jedno je od najvećih ulaganja u pomorsko dobro  na području Primorsko-goranske županije dosad. Projekt Rekonstrukcija i dogradnja luke Cres omogućit  će daljnji razvoj lokalnog gospodarstva i turizma, što će unaprijediti kvalitetu života građana otoka Cresa i  otočića creskog arhipelaga. 

Ugovor o dodjeli bespovratnih sredstava za projekt „Rekonstrukcija i dogradnja zapadnog dijela luke Cres“ potpisan je 23. srpnja 2018. godine, ukupna mu je vrijednost 39,2 milijuna kuna, a bespovratna sredstva iznose 34,4 milijuna kuna.

Osnovni cilj Projekta je unaprijeđenje infrastrukture u pojasu lučkog bazena luke Cres, izgradnjom sigurnijeg i uređenog pristana. Ovaj projekt ujedno predstavlja nastavak uređenja creške rive, s kojom treba činiti jedinstvenu prostornu, funkcionalnu i oblikovnu cjelinu.

Projektom se izgradio vanjski lukobran ukupne dužine oko 185 metara i širine oko 6 metara, te uredio kopneni dio luke dužine oko 280 metara. Dovršetkom projekta će se osigurati nužna zaštita akvatorija unutar lučkog područja luke Cres, odnosno zaštita uvale od udara valova i vjetra, što izravno utječe i na očuvanje imovine (plovila) stanovnika Cresa za vrijeme nevremena.

VIDEO DANA:

Osim toga, omogućit će se adekvatan privez i sigurnost na vezu za linijske brodove u cjelogodišnjoj linijskoj plovidbi, uredit će se i osigurati kvalitetniji pristup mjestu ukrcaja za osobe smanjene pokretljivosti, spojit će se autobusni i pomorski terminali, osigurat će se veća dostupnost putničkog terminala vozilima dostave i hitnih službi, kao i kvalitetan i sigurniji pješački pristup.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari