U RIHUBU

Zgrada Elektrane biti će inkubator za kreativne tehnologije i IT industriju

U prostoru Rihuba održana je početna konferencija projekta te potpisan ugovor za izvođenje građevinskih radova na rekonstrukciji i prenamijeni zgrade Energane u inkubator za kreativne tehnologije i IT industriju.

Glavni cilj EU projekta Energana – Inkubator za kreativne tehnologije i IT industriju je jačanje konkurentnosti i poticanje rasta i razvoja novoosnovanih i postojećih malih i srednjih poduzeća u informatičko tehnološkom sektoru i kreativnim tehnologijama na području Urbane aglomeracije Rijeka, kroz suvremenu poduzetničku infrastrukturu koja uključuje inkubaciju i umrežavanje poduzetnika u ciljanim industrijama.

Energana je primarno namijenjena poduzetnicima početnicima i poduzetnicima u fazi rasta u IT i kreativnim industrijama te povezanim područjima, zatim startupovima proizašlima iz programa Startup inkubatora, no aktivnosti inkubatora orijentirane su i na studenteučenike srednjih školaumjetnikeustanove iz područja obrazovanja i kulture te znanstvene i visokoškolske institucije.

Korisnici Energane će kroz integrirane aktivnosti dobiti podršku u razvoju novih proizvoda i usluga, umrežavanju, internacionalizaciji i traženju izvora financiranja.

Ugovor o izvođenju građevinskih radova na rekonstrukciji i prenamjeni zgrade Energane potpisali su riječki gradonačelnik Marko Filipović i Stipe Gulić, predstavnik izvođača radova – zajednice ponuditelja Lavčević d.d. i Lavčević-inženjering d.o.o.

„Ovaj je projekt iskorak u stvaranju jednog ekosustava poticanja poduzetništva, naročito u sferi IT i kreativnih i kulturnih industrija. Drago mi je i da je Europska unija prepoznala ovaj projekt i uključila se njegovo sufinanciranje. Jedna od uloga jedinica lokalne samouprave, u ovom slučaju Grada Rijeke je da stvori uvjete za razvoj poduzetništva naročito one vrste koja generira nova radna mjesta, ali i iznadprosječne prihode zaposlenih i vjerujem da idemo uspješno u tom smjeru. Budu li radovi tekli prema predviđenom planu, zgrada Energane bi za prve korisnike trebala biti gotova i spremna krajem iduće godine”, rekao je gradonačelnik Filipović i dodao kako će Energana biti na raspolaganju Riječanima, ali i svima onima koji u Rijeku žele doći s ciljem razvijanja novih industrija. Dodao je i kako je upravo završen i preliminarni poziv za iskazivanje interesa za kupnju lokacija u Poduzetničkoj zoni Bodulovo koja će također biti prvenstveno namijenjena razvoju IT i kreativne industrije te kako je krajem svibnja planirano raspisivanje natječaja za prodaju zemljišta u toj zoni.

Nakon potpisivanja ugovora predsjednik IT zajednice Rijeka Rene Brakus održao je prezentaciju o radu Udruge IT zajednice.

Ukupna vrijednost projekta Energana – Inkubator za kreativne tehnologije i IT industriju iznosi 46.315.956 kuna od čega je 31.468.168 kuna sufinancirano iz Europskog fonda za regionalni razvoj – Operativnog programa ‘Konkurentnost i kohezija 2014.- 2020.’ putem mehanizma Integriranih teritorijalnih ulaganja (ITU mehanizam), a 2.776.603 kuna od strane Ministarstva regionalnog razvoja i fondova Europske unije.

Uređenje funkcionalnog prostora za korisnike

Rekonstrukcijom zgrade energane u bivšoj riječkoj Tvornici papira uredit će se preko 2.700m² iskoristive površine na tri etaže. Budući prostor inkubatora Energana imat će i 24 uredska prostora, odnosno inkubacijske jedinice za poduzetnike, učionice, sobe za razgovor i sale za sastanke, multifunkcionalnu dvoranu, coworking prostor te druge funkcionalne i logističke sadržaje neophodne za učinkovit rad i ugodan boravak korisnika u inkubatoru.

Izvođač građevinskih radova na rekonstrukciji i prenamjeni zgrade Energane u inkubator za kreativne tehnologije i IT industriju vrijednih 28.494.581,87 kn (bez PDV-a) je zajednica ponuditelja Lavčević d.d.; Lavčević – Inženjering d.o.o. iz Splita. Projektantski nadzor obavljat će Prag d.o.o., iz Rijeke, a stručni nadzor  Karloline – Kling d.o.o. iz Liča. Početak radova planiran je  krajem ožujka 2022. godine, a rok izvođenja radova je lipanj 2023. godine.

Specijalno opremljeni prostori i usluge za buduće korisnike Energane

Podrška korisnicima pružat će se u tri glavna tematska područja: umjetna inteligencija (AI) i Internet stvari (Internet of Things – IoT), razvoj računalnih igara  te foto i video produkcija.

Korisnicima će biti na raspolaganju laboratorij za umjetnu inteligenciju (AI Lab) s ICT opremom za potrebe edukacija poduzetnika usmjerenih na razvoj umjetne inteligencije; IoT/robotička radionica za praktično korištenje IoT i robotske opreme, testiranje i razvoj sustava; učionica za razvoj računalnih igara s radnim stanicama i softverom za potrebe svih segmenata razvoja igara uz 3D printer i 3D skener te filmski i fotografski studio s profesionalnim kamerama, rasvjetom, pozadinama, uz tonski i grafički studio i projekcijsku dvoranu.

U prostoru Energane bit će smješten i Data Centar, podatkovni centar koji će nuditi usluge pohrane podataka korisnicima inkubatora, kao i zainteresiranim gospodarskim subjektima.

Inkubator će korisnicima pružati usluge inkubacije koje podrazumijevaju osiguranje radnog prostora i opreme, prateću infrastrukturu, mentorstva, umrežavanje i međunarodnu suradnju; edukacijske usluge i aktivnosti u vidu organizacije radionica, seminara, treninga, konferencija, meetup-ova i panela; najam prostora i opreme; savjetodavne usluge na tržištu poput izrade poslovnih planova, analiza, studija, i podrške kod prijave EU projekata, usluge podrške internacionalizaciji odnosno program akceleracije, promotivne aktivnosti, istraživanje stranih tržišta, organizacija B2B  programa i sajmova, kao i pravne usluge.

Energana će se u budućnosti pozicionirati kao inovacijski Hub – centar za razvoj i demonstraciju proizvoda i usluga baziranih na IT i kreativnim tehnologijama, što će utjecati na porast konkurentnosti subjekata lokalnog gospodarstva.

Rijeka se kroz izgradnju Inkubatora Energana opredijelila za ulaganje u razvoj IT i kreativnih  industrija, koje su prepoznati kao industrije budućnosti, a čije se prednosti očituju u broju radnih mjesta koja generiraju, iznadprosječnim plaćama, pozitivnom doprinosu društvenom brutoproizvodu te visokoj razini tehnoloških kompetencija i razvojno-istraživačkog potencijala.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari
Povezani sadržaj