SUKOB OKO NEKRETNINE

Zračna luka Rijeka ostala bez kontrole leta. Direktor im promijenio brave!

Foto: Ilustracija

Zračna luka Rijeka i HKZP godinama se spore oko vlasništva nad nekretninama u Omišlju

U jeku koronakrize, koja je teško pogodila i zrakoplovni sektor, Zračna luka Rijeka ostala je bez kontrole leta. U petak se u toj zračnoj luci koja se nalazi na otoku Krku dogodio incident zbog kojeg je morala intervenirati policija, a sve je rezultiralo odlaskom kontrole leta s krčkog aerodroma, piše Telegram.hr

Naime, po nalogu direktora Zračne Luke Rijeka Tomislava Palalića zamijenjene su brave na prostorijama Hrvatske kontrole zračne plovidbe, zbog čega kontrolori više nisu imali pristup svojoj opremi za nadzor zračnog prometa. Ovaj incident dogodio se u trenutku kada, doduše, nema zračnog prometa, no budući da je zračna luka službeno otvorena ona mora imati mogućnost prihvatiti zrakoplove u slučaju nužde.

Iz Hrvatske kontrole zračne plovidbe za Telegram kažu kako je direktor Palalić ovaj potez povukao neovlašteno.

“U petak u kasnim poslijepodnevnim satima došlo je do neovlaštene zamjene brave na vratima prostorija Hrvatske kontrole zračne plovidbe u Zračnoj luci Rijeka. Tim činom napravljen je proboj u naš sustav zaštite, pri čemu je došlo do narušavanja integriteta u pružanju usluga kontrole zračne plovidbe”, kažu u odgovoru za Telegram.

Prekid pružanja usluga

Kontrola leta odmah je prekinula pružanje usluga na krčkom aerodromu, što znači da ta zračna luka u ovom trenutnu nema nadzora. U zračnom prostoru iznad nje, veći zrakoplovi mogu koristiti vlastite uređaje za razdvajanje, dok ju manje letjelice trenutno ne mogu koristiti. Prilaz se može osigurati iz Zračne luke Pula, ali slijetanje nije moguće.

Kako je većina zračnog prometa ionako obustavljena zbog koronakrize, to u ovom času nije posebno problematično, no ako se nadzor ne uspostavi, Hrvatska agencija za civilno zrakoplovstvo mogla bi uzeti Zračnoj luci Rijeka certifikat i tako ju isključiti iz zračnog prometa.

Nadležne institucije obaviještene

Iz Hrvatske kontrole zračne plovidbe za Telegram su objasnili da su se s krčkog aerodroma povukli kako ne bi ugrožavali sigurnost zračnog prometa te da su o prestanku pružanja usluge obavijestili nadležne institucije.

Predvečer je na krčki aerodrom stigla i policija, što nam je potvrđeno i iz Policijske uprave primorsko-goranske.

“Obaviješteni smo iz Hrvatske kontrole zračne plovidbe da je došlo do intervencije u prostoru od strane Zračne luke Rijeka. Zato su policijski službenici izašli na teren kako bi utvrdili činjenično stanje”, rekli su Telegramu u Policijskoj upravi primorsko-goranskoj. Da je očevid obavljen doznajemo i iz Hrvatske kontrole zračne plovidbe.

Zašto se svađaju?

Sukob na relaciji HKZP – Zračna luka Rijeka rezultat je višegodišnjeg sudskog spora između kontrole leta i riječkog aerodroma oko vlasništva nad tornjem u Omišlju. Riječ je o sporu koji nije riješen još iz vremena bivše države.

Naime, nekretnine na krčkom aerodromu upisane su kao vlasništvo Zračne luka Rijeka. HKZP pak smatra da je toranj i aerodromsku zgradu potrebno upisati kao njihovo vlasništvo jer je u tim nekretninama instalirana i sva oprema za nadzor zračnog prometa. Sudski spor još nije pravomoćno okončan.

Riječ odvjetnice

Od odvjetnice Kristine Mikuličić, koja zastupa Zračnu luku Rijeka u sporu s Hrvatskom kontrolom zračne plovidbe doznajemo kako su djelatnici aerodroma u tri navrata pozvali kontrolore da im dostave ključeve tornja i ostalih prostorija koje koriste.

“Nužno je da Zračna luka zbog sigurnosti ima pristup u sve svoje prostorije, pa tako i kontrolni toranj. I ostali zakupodavci u prostorijama zračne luke dostavili su predstavnicima zračne luke duplikat ključeva za slučaj da dođe do požara ili neke druge iznenadne situacije i radi provođenja mjera zaštite civilnog zračnog prometa. Kako je kontrola leta to uporno odbijala učiniti, zračna luka poduzela je mjere kojima se želi osigurati siguran pristup svim prostorijama”, rekla je za Telegram odvjetnica Mikuličić.

Direktor Palalić rekao nam je da je dogovoren sastanak s direktorom Hrvatske kontrole zračne plovidbe Vladom Bagarićem u Ministarstvu prometa. Do tada, kaže, on neće davati izjave.

Butković naredio povratak na posao

I Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture potvrdilo nam je da su upoznati sa situacijom.

“Zatražit ćemo očitovanja od Zračne luke Rijeka i HKZP-a. Također, sljedeći tjedan će se održati sastanak predstavnika navedenih tijela s ministrom Olegom Butkovićem. Ministar je već naložio kontrolorima zračne plovidbe da se vrate na posao”, rekli su iz Ministarstva za Telegram.hr

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari