DAN CIVILNE ZAŠTITE

Župan Komadina održao prijem povodom Dana civilne zaštite

Povodom Međunarodnog dana civilne zaštite i Dana civilne zaštite u RH, 1. ožujka, u Mramornoj dvorani PPMHP župan Zlatko Komadina primio je predstavnike operativnih snaga civilne zaštite PGŽ.

Čestitavši Dan civilne zaštite, župan Komadina zahvalio je svim službama na suradnji koju je ocijenio dobrom. “Naš je zadatak napraviti ustroj sustava, financirati taj sustav, prevoditi redovite vježbe te kada se dogodi situacija intervenirati profesionalno i kvalitetno, a što je dokazano u Sisačko-moslavačkoj županiji i u ovim COVID vremenima.“

Načelnik Stožera civilne zaštite PGŽ i županijski vatrogasni zapovjednik Mladen Šćulac podsjetio je kako u sustavu civilne zaštite djeluje mnogo snaga koje zajednički surađuju te kroz tu suradnju podižu kvalitetu na jedan viši nivo. „Pokazali smo se u praksi kao jako dobra županija djelujući brzo, operativno, konkretno i korektno, a o čemu govore pohvale nakon intervencije u Sisačko-moslavačkoj županiji,“ rekao je načelnik Šćulac zahvalivši svim pripadnicima operativnih snaga i žurnih službi.

Čestitkama povodom dana Civilne zaštite pridružili su se i načelnik PU primorsko-goranske Tomislav Dizdar, ravnateljica Društva Crvenog križa PGŽ Vesna Čavar, ravnatelj Zavoda za hitnu medicinu PGŽ Davor Vukobrat, zapovjednik Specijalističke postrojbe za traganje i spašavanje iz ruševina Branko Vorić te Lenjinka Juričić Mamilović iz Ravnateljstva civilne zaštite PU Rijeka i Kristina Crancich iz HGSS stanica Rijeka koji su govorili i o radu svojih snaga unutar sustava civilne zaštite.

Podsjetimo, Civilna zaštita je sustav organiziranja sudionika, operativnih snaga i građana za ostvarivanje zaštite i spašavanja ljudi, životinja, materijalnih i kulturnih dobara, okoliša u velikim nesrećama i katastrofama te otklanjanje posljedica terorizma i ratnih razaranja.

Povijesno gledajući, početak civilne zaštite u Hrvatskoj rođen je idejom o potrebi zaštite stanovništva nakon potresa, koji je 1884. godine pogodio Zagreb, a razvoj organiziranog sustava civilne zaštite počinje kasnih dvadesetih godina dvadesetog stoljeća. Danas, civilna zaštita u Republici Hrvatskoj predstavlja sustav organiziran na lokalnoj, područnoj i nacionalnoj razini koji se temelji na načelima supsidijarnosti, solidarnosti i kontinuitetu djelovanja.

Iz županijskog proračuna za 2021. godinu za operativne snage iz sustava CZ PGŽ izdvojeno je 4.552.276,00 kn.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari