PREDUVJET PRAVILNOG RAZVOJA

U Rijeci održana online edukacija o važnosti pravilne prehrane kod učenika i mladih

Ilustracija: Riportal - M.L.

U organizaciji Grada Rijeke, Odjela za zdravstvo i socijalnu skrb, održana je trodnevna besplatna online edukacija o pravilnoj prehrani za stručne suradnike srednjih škola i učeničkih domova.

Tijekom trodnevne online edukacije, koja je trajala od 24. do 26. veljače 2021. godine, sudionici su dobili recentne i pouzdane informacije ali i korisne upute koje će moći koristiti u svom svakodnevnom radu i  koje će ih motivirati za razvijanje novih edukativnih projekata za mlade s kojima rade

Svoja znanja i iskustva o važnosti pravilne prehrane sudionicima su prenjele prof.dr.sc. Grete Krešić, voditeljica Katedre za hranu i prehranu na Fakultetu za menadžment u turizmu i ugostiteljstvu Opatija, Sveučilište u Rijeci,  psihologinja Marine Njegovan iz zdravstvene ustanove Thalassotherapia Opatija, te prof. dr. sc. Alessandra Pokrajac-Bulian s Odsjeka za psihologiju, Filozofskog fakulteta, Sveučilišta u Rijeci.

U usvajanju i u održavanju navika pravilne prehrane za mlade  važno je hraniti se redovito, količinski umjereno, raznoliko i uravnoteženo (ne izbacivati nijednu skupinu namirnica iz prehrane), baviti se sportom, ne prihvaćati bezrezervno trenutne društvene standarde vezane uz izgled, naučiti prihvaćati vlastitu sliku tijela, razvijati samopoštovanje i otpornost na stres, te se okružiti ljudima koji će im biti pozitivan primjer i podrška, najvažniji je zaključak online edukacije, a sudionicima su ponuđeni načini i alati koje mogu ponuditi mladima i na taj im način olakšati usvajanje i održavanje navika pravilne prehrane.

Pravilna prehrana u mladosti preduvjet je pravilnog razvoja ali i veliki zalog za budućnost, kako za tjelesno tako i mentalno zdravlje.

Da je skretanja pozornosti na važnost pravilne prehrane nužno govore i podaci recentnog istraživanja na adolescentima u našoj županiji, koje je vodila prof.dr.sc. Alessandra Pokrajac-Bulian i koji su pokazali da je četvrtina mladih preuhranjena ili pretila, da se oko 15% mladih prejeda barem jednom mjesečno te da je više od polovice mladih nezadovoljno svojim tijelom.

Među značajnijim izazovima u usvajanju i u održavanju navika pravilne prehrane kod mladih je s jedne strane velika dostupnost i poticanje konzumiranja jeftine visokoenergetske hrane i napitaka, a s druge strane sveprisutno idealiziranje mršavosti, pogotovo kod žena, što u konačnici dovodi do razvijanja nepravilnih obrazaca prehrane, pa čak i poremećaja u hranjenju kao ozbiljnih mentalnih poremećaja među kojima su najpoznatije anoreksija nervoza, bulimija nervoza, prejedanje, a u zadnje vrijeme govori se i o tzv. ortoreksiji nervozi, odnosno nezdravoj opsesiji zdravom i pravilnom prehranom.

Sve je te bolesti važno na vrijeme prepoznati, svaku sumnju na poremećaj provjeriti sa stručnom osobom obzirom da se radi o poremećajima koji u nekim slučajevima mogu imati fatalne posljedice.

U online edukaciju uključili su se stručni suradnici Učeničkog doma Podmurvice, Gimnazije Andrije Mohorovičića, Ekonomske škole Mije Mirkovića, Medicinske škole, Prve sušačke hrvatske gimnazije, Škole za primijenjenu umjetnost i Ugostiteljske škole Opatija.

Edukacija o pravilnoj prehrani za stručne suradnike srednjih škola i učeničkih domova je jedna od programskih aktivnosti Programa za mlade Grada Rijeke za razdoblje od 2018. do 2022. godine.

Glavni cilj je stvoriti mrežu edukatora koji će mlade u svojim sredinama poučavati pravilnoj prehrani, ali i osigurati platformu za njihovo međusobno povezivanje i buduću suradnju sa stručnjacima za tu temu i Gradom Rijeka.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari